Verkeerde patiënt krijgt hersenoperatie

Medewerkers van het Kenyatta National Hospital in de Keniaanse hoofdstad Nairobi hebben onlangs een klein foutje gemaakt. Chirurgen waren bezig met een hersenoperatie om bij een man een bloedprop te verwijderen, maar ze ontdekten dat hij helemaal geen bloedprop in zijn hoofd had.

Na enig nadenken bleek wat er aan de hand was: ze hadden het hoofd van de verkeerde patiënt geopend. Er waren namelijk twee mannen buiten bewustzijn binnengebracht, één met een bloedprop in zijn hersenen en één waar alleen een minder ingrijpende behandeling nodig was om een zwelling te verminderen.

Volgens de Daily Nation kwamen chirurgen pas na 'uren opereren' achter de fout. De patiënt bij wie men de niet-bestaande bloedprop wilde verwijderen maakt het gelukkig naar omstandigheden wel goed, de ander ontsnapt mogelijk aan een operatie, want volgens de Keniaanse krant is zijn situatie ondertussen flink verbeterd.

Een hersenchirurg, anesthesist, verpleegster en de baliemedewerker zijn voorlopig geschorst, zo liet de baas van het ziekenhuis, Lily Koros, weten. Collega's van de chirurg zijn het daar overigens niet mee eens: volgens hen moet de persoon die de identificatie geregeld heeft - niet de chirurg zelf - gestraft worden. 

Enkele uren later werd bekend dat ook mevrouw Koros zelf voorlopig thuis mag blijven. De Keniaanse minister van gezondheid, Sicily Kariuki, vertelde dat Koros naar huis is gestuurd. De vakbond van de Keniaanse chirurgen verdedigt de medewerkers: zij zeggen dat er een chronisch gebrek aan artsen en ander personeel is, waardoor men veel te veel werk moet verzetten en de kans op fouten snel toeneemt.