'Hippe' honkbalvorm moet sport op Olympische Spelen houden

De wereldhonkbal- en softbalfederatie WBSC heeft een nieuwe vorm van honkbal gepresenteerd: Baseball5. Zoals veel sporten wil men ook het honkbal 'hipper' en aantrekkelijker maken, vooral met het oog op de jeugd en de toekomst van de sporten op de Olympische Spelen.

Een van de belangrijkste spelers van het honkbal, de werper, is in de nieuwe vorm overbodig: men slaat de rubberen bal met de hand. De wedstrijden gaan over vijf innings, met vijf actieve spelers per team en een afstand van slechts dertien meter tussen de honken. De bedoeling is dat honkbal zo vooral naar nieuwe gebieden gebracht kan worden.

"Deze snelle, op de jeugd gerichte stedelijke spelvorm zal helpen om honkbal en softbal op plaatsen te krijgen waar dat eerder niet mogelijk is", aldus WBSC-president Riccardo Fraccari. "In de komende tien jaar moet het aantal fans en spelers wereldwijd zo opgedreven worden naar ons doel van één miljard", klinkt het vrij ambitieus.

Honkbal werd na Beijing 2008 uit het programma van de Spelen gehaald, maar de in Japan zeer populaire sport keert in 2020 in Tokyo terug. Een plek op het programma van Parijs 2024 is nog niet zeker, maar Baseball5 is daar al wel geïntroduceerd met een demonstratietoernooi. "Baseball5 is een goede stap richting de innovatieve wensen van het Internationaal Olympisch Comité. Zo is er geen speciaal materiaal of zelfs een speciaal stadion nodig", beweert Fraccari.

De Italiaan ziet de nieuwe honkbalvorm als de redding voor de sport wat betreft de Olympische Spelen. Honkbal is overigens niet de enige sport waarmee het IOC zich alsmaar meer op de jeugd probeert te richten. In Tokyo staan surfen en skateboarden voor het eerst op het programma, terwijl 3x3-basketbal dan ook zal debuteren.

Baseball5 wordt in oktober in Buenos Aires aan de wereld getoond als demonstratiesport op de Jeugd Olympische Spelen.

Beelden van en uitleg over de nieuwe honkbalvorm (Bron: YouTube)