Brits onderzoek: Wiggins en Team Sky gebruikten bewust doping om Tour te winnen

Bradley Wiggins heeft in de door hem gewonnen Tour de France van 2012 een medicijn gebruikt om beter te presteren, niet om medische redenen. Dat valt te lezen in een rapport van een Britse parlementaire commissie, die vindt dat de Britse oud-wielrenner en zijn ploeg Team Sky daarmee een 'ethische grens hebben overschreden'. 

Wiggins en zijn voormalig werkgever Team Sky raakten in 2016 in opspraak omdat hackerscollectief Fancy Bears in 2016 bekend had gemaakt dat de Brit vlak voor de Ronde van Frankrijk van 2012 een injectie van het verboden corticosteroïde triamcinolon kreeg tegen zijn astma en allergieën. Volgens de Britse parlementaire commissie gebruikte hij het middel om beter te presteren.

"We geloven dat deze krachtige corticosteroïde gebruikt werd om Bradley Wiggins, en mogelijk andere renners die hem steunden, voor te bereiden op de Tour de France", valt te lezen in het rapport. "Dat was niet met de bedoeling een medische nood te behandelen, maar om de verhouding kracht ten opzichte van gewicht te verbeteren voor de start van de race."

De parlementaire commissie geeft verder aan dat strikt genomen de regels van wereldantidopingagentschap WADA niet zijn overtreden door Team Sky en Wiggins. Wel is dus een ethische lijn overschreden.

In een reactie op het rapport van de parlementaire commissie zegt Team Sky maandag in een verklaring op hun website: "In het rapport wordt serieus beweerd dat het team het medicijn heeft gebruikt om de prestaties te verbeteren. We weerleggen dit ten stelligste. We zijn verrast en teleurgesteld dat de commissie ervoor heeft gekozen om op deze manier een anonieme en mogelijk kwaadaardige claim in te dienen, zonder bewijs te leveren of ons de gelegenheid te geven om te reageren. Dit is oneerlijk, zowel voor het team als voor de renners in kwestie.''

Ook Wiggins heeft gereageerd op het rapport van de parlementaire commissie: "Ik vind het zo triest dat mensen beschuldigd worden van iets wat ze nooit hebben gedaan, maar dat het wel als feit wordt aangenomen. Ik spreek stellig tegen dat ik ooit een middel heb gebruikt zonder medische reden."