Dubbel goud jonge Ethiopiërs op WK indooratletiek

De slotdag van de wereldkampioenschappen indooratletiek in het Britse Birmingham heeft twee gouden medailles opgeleverd voor jonge Ethiopische atleten. Op zowel de 3000 als de 1500 meter bij de mannen ging het goud naar lopers van de nieuwe generatie uit het Oost-Afrikaanse land.

De finale van de 3000 meter bij de mannen begon behoorlijk langzaam, wat perfect in de kaart speelde van de lopers met een prima eindschot, zoals de Keniaan Bethwell Birgen. De 18-jarige Ethiopiër Selemon Barega meldde zich halverwege vooraan, samen met landgenoten Yomif Kejelcha en Hagos Gebrhiwet, waarmee het tempo wat omhoog ging. 

Twee ronden voor de finish gooide Kejelcha het tempo nog eens omhoog, waardoor alleen zijn twee landgenoten en Birgen nog konden volgen. Bij het ingaan van de slotronde schoof Birgen naar voren, maar het gat naar Kejelcha was te groot en de 20-jarige Ethiopiër verdedigde zijn wereldtitel. Zilver was voor Barega, Birgen hield Gebrhiwet nog net van het lijf en pakte brons.

800 meter vrouwen
In de finale van de 800 meter bij de dames namen Ajee Wilson en Habitam Alemu de leiding, waar Francine Niyonsaba uit Burundi zich later bij voegde. De titelverdedigster probeerde Wilson aan te vallen, maar de Amerikaanse pareerde aanvankelijk alles.

Det veranderde bij het ingaan van de slotronde: Niyonsaba zette aan, passeerde Wilson buitenom en liep in 1:58,31 naar het goud, voor Wilson. Thuisfavoriete Shelayna Oskan-Clarke verschalkte Alemu in de slotronde en kreeg het publiek op de banken voor brons.

1500 meter mannen
De finale van de 1500 meter begon bijna letterlijk in wandeltempo: een rondje van 200 meter afleggen in een seconde of 43 zal de gemiddelde FOK!ker vermoedelijk ook wel lukken. Toch ging het tempo langzaam wat omhoog en met het einde in zicht schroefde de Marokkaan Abdelaati Iguider het tempo omhoog. Samuel Tefera uit Ethiopië volgde en op het moment dat Iguider de eindsprint inzette kon Tefera hem passeren.

Marcin Lewandowski kwam met zijn sterke eindsprint opzetten en hoewel Tefera buiten bereik was, kon hij wel Iguider nog pakken. De 18-jarige Ethiopiër veroverde in 3:58,19 minuten het goud, voor Lewandowski en Iguider.