Mythische langlaufklassieker Vasaloppet weer prooi voor Noor

Langlaufer Andreas Nygaard heeft zondag de 96e editie van de mythische Vasaloppet gewonnen. De in Zweden gehouden wedstrijd, van Salen naar Mora, wordt gehouden over 90 kilometer in de klassieke stijl en is met vele duizenden deelnemers de grootste en veruit meest aansprekende langlaufwedstrijd ter wereld.

Al vroeg na het vertrek gingen twee mannen er vandoor. De Noor Joar Andreas Thele kreeg de Tsjech Jan Srail mee en de twee werkten uitstekend samen. Dat leverde al snel ruim vijf minuten voorsprong op, maar nar een kilometer of veertig werd het peloton zo langzamerhand maar eens in gang getrokken. Terwijl men zich door de prachtige Zweedse bossen slingerde slonk de voorsprong beetje bij beetje en na ruim 65 kilometer werd Thele, die Srail al had gelost, weer ingerekend.

Aanval strandt
Heel lang liet de volgende aanval niet op zich wachten, want de vrijdag 30 jaar oud geworden Tore Bjørseth Berdal trok ten strijde. De Noor, dit jaar al winnaar van de König Ludwig Lauf in Duitsland en tweede in de Italiaanse Marcialonga, had er goed het tempo in en niet veel later had hij al een minuut voorsprong te pakken. Met nog negen kilometer te gaan had Berdal nog altijd een minuut voorsprong op het peloton, waar veteraan Anders Aukland het tempo opschroefde.

Het werd spannend, want onder de bezielende leiding van Aukland, de winnaar van 2004, werd het gat naar Berdal gereduceerd tot 25 seconden met vier kilometer te gaan. Met ruim 2,5 kilometer te gaan kon er een streep door Berdal's naam gezet worden, want hij werd ingerekend door het jagende peloton. Een groep van ruim twintig langlaufers kwam tevoorschijn uit de Zweedse bossen en dus werd het een eindsprint in de besneeuwde straten van Mora.

Sprint
Vroeg in de sprint leek de 44-jarige Tsjechische grootheid Stanislav Rezac even het tempo omhoog te gooien, maar het was de Zweed Bob Impola die er een echte snok op gaf. Met zijn kale kop gooide hij het tempo de hoogte in, waarna Nygaard er in de laatste honderd meter overheen kwam. Op de Noor stond geen maat en hij sprintte iedereen op meerdere lengtes. Impola werd nog wel knap tweede, voor Stian Hoelgaard en de 43-jarige Jörgen Brink, in 2012 met zijn derde opeenvolgende zege de laatste Zweedse Vasaloppet-winnaar.