Air Crash Investigation begint nieuw seizoen met MH17-ramp

De ramp met vlucht MH17 staat zondagavond (21.30 uur) centraal in de eerste aflevering van een nieuw seizoen van Air Crash Investigation op National Geographic. De makers spreken onder meer met medewerkers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines was op 17 juli 2014 opgestegen vanaf Schiphol voor een vlucht naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Het vliegtuig werd uit de lucht geschoten boven het oosten van Oekraïne, waar pro-Russische rebellen tegen het regeringsleger vochten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie bijna tweehonderd Nederlanders.

Door de gevechten in Oost-Oekraïne duurde het maanden voordat de OVV wrakstukken kon bergen. De reconstructie brengt deze en andere uitdagingen waarmee de onderzoekers te maken kregen in beeld. Op de schuldvraag gaat het programma niet in. De Stichting Vliegramp MH17, waarin alle nabestaanden zijn verenigd, heeft de documentaire al gezien.

Van Air Crash Investigation zijn meer dan 150 afleveringen gemaakt die wereldwijd worden uitgezonden. Het programma besteedde eerder aandacht aan de Bijlmerramp in 1992, de crash van Turkish Airlines op Schiphol in 2009 en aan een dodelijke botsing van een KLM-vliegtuig op Tenerife in 1977.

Air Crash Investigation begint nieuw seizoen
Air Crash Investigation begint nieuw seizoen (Foto: BuzzE)