Sneijder kondigt afscheid als international aan

Wesley Sneijder is niet langer international bij het Nederlands elftal. De 33-jarige Utrechter heeft na overleg met de nieuwe bondscoach, Ronald Koeman, besloten een punt achter zijn interlandloopbaan te zetten.

Koeman was op bezoek in Qatar, waar Sneijder bij Al-Gharafa speelt. De twee spraken over de toekomst van Oranje, waarin Koeman liet weten door te willen selecteren om aan een nieuw Nederlands elftal te bouwen - met het huidige team gaat het immers niet zo best.

"Bij mijn vertrek naar Qatar wist ik dat dat invloed kon hebben op mijn interlandloopbaan", aldus Sneijder. "Het was een plezierig en open gesprek over de toekomst van Oranje en dat Koeman een nieuw begin wil maken, met jongere spelers, snap ik."

In augustus evenaarde Sneijder de 130 interlands van keeper Edwin van der Sar, wat gezien de 4-0 nederlaag tegen Frankrijk niet echt een feest werd. Sneijder strandde uiteindelijk op 133 interlands, zijn laatste speelde hij op 14 november in en tegen Roemenië (0-3). 

Sneijder kwam 33 keer tot scoren namens het Nederlands elftal. Dat deed hij voor het eerst in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Moldavië in 2003, het jaar waarin hij debuteerde. De definitieve doorbraak van Sneijder kwam in november van dat jaar, toen hij Nederland in de play-off tegen Schotland aan de hand nam op weg naar de 6-0 zege.

De laatste Oranje-goal van de middenvelder viel in juni vorig jaar in de met 5-0 gewonnen wedstrijd tegen Luxemburg, onderdeel van de lichtjes ongelukkig verlopen WK-kwalificatiereeks. Sneijder speelde in 2010 met Nederland de WK-finale tegen Spanje, vier jaar later haalde hij met Oranje de halve finales op het WK.

Sneijder in actie tijdens zijn debuut tegen Portugal in 2003
Sneijder in actie tijdens zijn debuut tegen Portugal in 2003 (Pro Shots / Stanley Gontha)