Ter Mors vrijwel zeker van wereldtitel na afmelding Kodaira

Schaatsster Jorien ter Mors heeft nog altijd kans om zich als eerste Nederlandse sinds Marianne Timmer in 2004 te kronen tot wereldkampioene sprint. In het Chinese Changchun profiteerde Ter Mors optimaal van een matig optreden van topfavoriete Nao Kodaira.

De zondag trapte af met de tweede 500 meter van het weekeinde, waarin Ter Mors en Kodaira tegen elkaar reden. De Japanse olympisch kampioene was zaterdag nog 0,74 seconden sneller, maar met 37,72 seconden maakte ze dit keer niet al te veel indruk.

Kodaira won de rit en de afstand wel, maar Ter Mors hield het gat met haar tijd van 37,86 seconden erg klein. In het klassement heeft Kodaira nu een voorsprong van 0,70 seconden op de 1000 meter. Dat moet goed te doen zijn voor Ter Mors: de olympisch kampioene op de kilometer pakte zaterdag een ruime seconde op de Japanse.

Op ruime afstand van de twee lijkt de Amerikaanse Brittany Bowe hard op weg naar de derde plek in het klassement. Marrit Leenstra staat na drie afstanden zesde en lijkt de voor haar zo bekende vierde plek als meest realistische doel over te hebben. Letitia de Jong staat op plaats tien.

Update 10.00 uur
Kodaira heeft zich kort na haar voor haar doen zeer matige 500 meter afgemeld en daarmee werd ook duidelijk waar haar prestatie vandaan kwam: de Japanse is ziek. Ter Mors heeft zo aan een enigszins normale 1000 meter ruimschoots voldoende om de wereldtitel te pakken.