Weer wereldrecord baanfenomeen Dygert, zilver Van Vleuten

Baanwielrenster Chloe Dygert heeft op het wereldkampioenschap in Apeldoorn voor een van de strafste staaltjes in de geschiedenis van het baanwielrennen gezorgd. De 21-jarige Amerikaanse verpletterde het wereldrecord op de individuele achtervolging.

Het record stond al sinds 2010 op naam van vijfvoudig wereldkampioene Sarah Hammer. De Amerikaanse werkte de drie kilometer destijds af in 3:22,269 minuten en deed dat op de op bijna twee kilometer hoogte gelegen baan van Aguascalientes in Mexico. Dygert benaderde die tijd vorig jaar op het WK al, maar in Apeldoorn was het pas echt raak.

Dygert verbrak het record niet een beetje, maar verpulverde Hammer's tijd. Met 3:20,072 minuten - gemiddeld bijna 54 kilometer per uur - was de Amerikaanse sensatie meer dan twee seconden sneller, een enorm verschil. Zaterdagavond rijdt ze in de finale om het goud tegen de Nederlandse Annemiek van Vleuten, die de tweede tijd noteerde, maar wel meer dan negen seconden langzamer was.

Goud voor Van Vleuten is alleen mogelijk als Dygert valt of plotseling ziek wordt, anders wordt het een knappe zilveren medaille voor de wereldkampioene tijdrijden op de weg. De Duitse Lisa Brennauer en Dygert's landgenote Kelly Catlin - net als Dygert eerder al goed voor goud op de ploegenachtervolging - strijden om het brons.

Update 20.55 uur
Zoals te verwachten viel heeft Dygert de finale met gigantische overmacht gewonnen. De Amerikaanse zette Van Vleuten na minder dan twee kilometer al op een rondje en eindigde uiteindelijk met nog eens een nieuw wereldrecord: 3:20,060, een ruime honderdste sneller dan 's middags. Van Vleuten toonde zich tevreden met het zilver, Catlin versloeg Brennauer met een tijd van 3:34,658 in de strijd om het brons.