Fransman opgepakt na 'bizarre achtervolging'

Vrijdagavond is na een achtervolging een 27-jarige Fransman aangehouden op de Postweg in Tholen. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag, witwassen van een grote som geld, roekeloos rijgedrag en het negeren van een stopteken.

Omstreeks 19.20 uur stonden agenten te posten op de Antwerpsestraat in Bergen op Zoom. Toen zij een rode Renault Clio met hoge snelheid door de straat zagen rijden, besloten de agenten om het voertuig te controleren. Bijna gelijktijdig kwam er via de portofoon een bericht binnen dat kort daarvoor in Roosendaal een ontvoering zou hebben plaatsgevonden waarbij een rode Renault Clio betrokken zou zijn.

Op drie wielen verder
Op het moment dat de agenten de bestuurder een stopteken gaven, reed het voertuig met hoge snelheid verder de Antwerpsestraat in. De bestuurder maakte daarbij zulke rare capriolen dat andere weggebruikers de stoep opreden om de wegpiraat ruimte te geven. Aan het eind van de straat botste het voertuig ergens tegenaan waardoor deze de voorbumper en een voorband verloor. Voor de bestuurder onvoldoende reden om te stoppen: hij scheurde op drie wielen door en haalde daarbij nog een snelheid van 100 km/u.

Uit de bocht gevlogen
Op de Markiezaatsweg probeerden de agenten meerdere malen om het voertuig in te halen met de bedoeling de man tot stoppen te dwingen. Door mee te bewegen met de politieauto wist hij dit te voorkomen. Omdat het verdachte voertuig telkens op de verkeerde weghelft bleef rijden, werden andere weggebruikers gedwongen de bermen in te rijden om zo een botsing te voorkomen. Uiteindelijk kwam de verdachte in de bocht van de Markiezaatsweg met de Van Konijnenburgweg tegen een verkeerspaal tot stilstand. De achtervolgende agenten zetten hun dienstvoertuig tegen de achterzijde van de Renault aan om te voorkomen dat deze alsnog weg zou rijden en stapten uit. Intussen werden diverse eenheden opgeroepen om te assisteren.

Over dienstvoertuig gereden
Voor de verdachte was het echter nog niet genoeg. Hij gaf vol gas en reed met zijn auto over de voorkant van een dienstvoertuig heen. Vervolgens raasde hij met hoge snelheid recht op één van de agenten af. Deze kon nog net opzij springen. Oplettende burgers wisten te vertellen dat zij een auto op drie wielen richting Tholen zagen rijden. Deze informatie bleek te kloppen. Omstreeks 19.50 uur werd de verdachte auto leeg teruggevonden op een parkeerplaats aan de Poortweg in Tholen. Kort daarop kon de bestuurder worden aangehouden bij een benzinestation op de Postweg. Hij bleek een flinke som geld bij zich te hebben waarvan de herkomst onduidelijk is.

Zaak staat los van 'ontvoering' Rucphen
De verdachte werd voor verhoor en nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau in Bergen op Zoom. Beiden agenten hebben aangifte gedaan van poging tot doodslag. Verder wordt de man verdacht van het witwassen van een grote som geld, roekeloos rijgedrag en het negeren van een stopteken. Het voertuig is voor onderzoek veilig gesteld en weggetakeld. Inmiddels is duidelijk dat deze rode Renault Clio niet betrokken is geweest bij de ‘ontvoering’ van een 16-jarige jongen uit Roosendaal.