Ahouré in wereldtijd naar goud op 60 meter, Schippers 5e

Atlete Dafne Schippers heeft zich vrijdagavond op het wereldkampioenschap indoor in het Britse Birmingham geplaatst voor de finale van de 60 meter. De Nederlandse haalde het als snelste verliezer maar net.

Schippers kwam met een beste seizoensprestatie van 7,09 seconden tot de derde plek in haar serie, waarin de winst met een beste wereldjaarprestatie van 7,01 naar de Ivoriaanse Murielle Ahouré ging. De Jamaicaanse rivale van Schippers, Elaine Thompson, kaapte met 7,07 de tweede plek weg.

De beste twee van elke halve finale plaatsten zich rechtstreeks, aangevuld met de twee snelste verliezers, en dus moest Schippers afwachten. In de tweede halve finale kwamen Michelle-Lee Ahye en Remona Burchell in exact dezelfde tijd als tweede over de finish, waardoor nog maar één plek over was voor de tijdsnelsten - er zijn immers maar acht banen.

In de derde en laatste halve finale was de nummer drie niet sneller dan Schippers, waardoor de Nederlandse zich voor de finale plaatste. Veel scheelde het niet, want slechts 0,01 seconde na haar kwam de Amerikaanse Javianne Oliver over de finish.

De finale staat vrijdagavond rond 22.35 uur op het programma.

Update 22.53 uur
Murielle Ahouré is de nieuwe wereldkampioene op de 60 meter. De 30-jarige Ivoriaanse, al vier keer goed voor WK-zilver, snelde over de finish na een heerlijke tijd van 6,97 seconden. In 2010 was Laverne Jones-Ferrette namens de Amerikaanse Maagdeneilanden de laatste die zo snel liep, de Griekse Ekaterina Thanou was in 1999 de laatste die nog sneller was.

De vlag kan sowieso uit in Abidjan, want achter Ahouré ging het zilver naar haar Ivoriaanse landgenote Marie-Josée Ta Lou. Zij kwam over de finish na 7,043 seconden, een fractie van een seconde sneller dan de verrassende Zwitserse Mujinga Kambundji (7,048). Thompson en Schippers eindigden met 7,08 en 7,10 seconden als vierde en vijfde.

Schippers met hakken over de sloot naar WK-finale op 60 meter (Pro Shots / Action Images)
Schippers met hakken over de sloot naar WK-finale op 60 meter (Pro Shots / Action Images)