Sterkste heat op WK indooratletiek volledig gediskwalificeerd

Op het wereldkampioenschap indooratletiek in het Britse Birmingham heeft zich in de series van de 400 meter bij de mannen een opmerkelijk voorval voorgedaan. Alle vijf atleten uit de derde heat werden gediskwalificeerd, een unicum op het hoogste niveau.

Het begon met de jonge Qatarees Abdalleleh Haroun, vorig jaar goed voor brons op het WK outdoor. Hij liep wel heel snel - en weinig explosief - het startblok uit, wat de vermoedens de kop op deed steken dat hij helemaal niet fit was en dus bewust voor een valse start en bijbehorende diskwalificatie ging.

Zo waren er nog vier over, waaronder Bralon Taplin uit Grenada, de snelste man van het jaar en de voornaamste favoriet voor het goud. Alle vier liepen hun race en Taplin won in wat uiteindelijk de snelste tijd van alle series bleek, maar na afloop werden Taplin, Steven Gayle (Jamaica), Alonzo Russell (Bahama's) en Austris Karpinskis (Letland) allemaal gediskwalificeerd.

De vier werden er allemaal uitgegooid omdat ze buiten hun banen getreden zouden zijn. Bij met name Russell was dat zeker wel te zien, van de rest werd minder visueel bewijs getoond. Voor de hele heat was het toernooi echter al voorbij, waardoor de weg open ligt voor de Tsjech Pavel Maslak om zijn derde wereldtitel op de 400 meter indoor te pakken.

De derde heat op de 400 meter (Bron: YouTube)