Terpstra opnieuw de beste in GP Le Samyn

Niki Terpstra heeft voor de tweede maal in zijn carrière de GP Le Samyn gewonnen. De Nederlander van Quick-Step Floors kwam alleen over de finish, na een solo van tien kilometer. Ploeggenoot Philippe Gilbert kwam als tweede over de streep, voor de Fransman Damien Gaudin.

Vroeg in de wedstrijd besloot Quick-Step Floors om het in waaiers te trekken, waardoor er een zeventienkoppige vluchtgroep ontstond met zeven renners van de Belgische ploeg. De Nederlandse beloftekampioen van Quick-Step Floors was ook mee, maar moest door pech de kopgroep laten gaan.

Met nog ruim tachtig kilometer te fietsen zou kopgroep uitdunnen dankzij het werk van Gilbert. De Waal kreeg ploeggenoot Terpstra, Gaudin, Tosh Van der Sande en Alex Kirsch met zich mee. De vijf bouwde de voorsprong stelselmatig verder uit, ondanks de goede samenwerking van de achtervolgers.

Voor Gilbert en Terpstra ging het nog niet hard genoeg en op dertig kilometer versnelde het duo van de Belgische ploeg opnieuw. Ditmaal kon alleen de Fransman Gaudin volgen. Bij het ingaan van de plaatselijke ronde, op 25 kilometer van de finish hadden ze vijftien seconden op de eerste achtervolgers. Het peloton volgde op meer dan twee minuten.

Gilbert demarreerde met nog zeventien kilometer te gaan als eerste. De Waal kreeg vijftig meter van Gaudin, maar Gilbert kon zijn voorsprong niet uitbouwen. Gaudin bleef ook hangen op die vijftig minuten, waarna Terpstra besloot om naar zijn teamgenoot te springen. De Nederlander had het gat zo dichtgereden op Gilbert en ging solo verder.

Terpstra bouwde in de laatste tien kilometer zijn voorsprong uit naar dertig seconden op het duo achter hem. Met nog drie kilometer te gaan was de zege binnen voor de Nederlander, waarna Gilbert op de laatste kasseistrook van de dag weg reed bij Gaudin en zorgde voor een-tweetje.

Ook bij de vrouwen was er Nederlands succes. Janneke Ensing bleef in de sprint van een kopgroep van zes landgenote Floortje Mackaij en de Australische Lauren Kitchen voor.