Hitlerklok mag in Herxheim blijven

Een klok die in 1934 aan een kerk in het Duitse Herxheim am Berg geschonken werd door de Duitse staat, mag uiteindelijk toch blijven hangen. Vorig jaar stapte de burgemeester van het plaatsje nog op nadat er ophef ontstaan was over de klok. Zoals gebruikelijk voor die tijd is de klok namelijk getooid met een hakenkruis en de tekst: "Alles fuer's Vaterland- Adolf Hitler".

Een oud-organiste van de kerk vond dat de klok in het museum thuishoorde en tipte de lokale media. Burgemeester Becker bestreed dat en citeerde op tv een 95-jarige inwoonster die gezegd dat "Hitler ook moet worden herdacht voor de dingen hij voor elkaar heeft gekregen", zo meldt de NOS. Nadat Joodse organisaties geschokt reageerden op deze uitspraak, namen ook de gemeenteraad en zijn eigen partij afstand van hem. Daarop stapte de burgemeester op. 

Maandagavond viel het beslissende woord. De gemeenteraad stemde met een ruime meerderheid voor om de klok te behouden voor het nageslacht. Volgens de raad dient de klok als een monument voor slachtoffers van geweld en onrechtvaardigheid en als verzoeningsmiddel. Bij de klok zal een bord worden opgehangen waarop de geschiedenis van de klok zal worden uitgelegd.