Bokser Holzken verliest, maar maakt indruk

Bokser Nieky Holzken is er in de halve finales van de World Boxing Super Series niet in geslaagd voor een daverende sensatie te zorgen. De 34-jarige Nederlander vocht tegen de Brit Callum Smith om een strijd in de finale van het supermiddengewicht (-76,2kg).

Smith zou het in Nürnberg opnemen tegen Jürgen Brähmer, maar de Duitser werd ziek en dus was er met minder dan een week te gaan een vervanger nodig. Holzken, overgestapt vanuit het kickboksen, werd gevraagd en de Helmonder had daar uiteraard wel zin in.

Volgens cynici zou het een wonder zijn als Holzken de laatste van twaalf ronden überhaupt zou halen, maar The Natural liet zien dat dat geen probleem was. De Nederlander kwam zelden echt in de problemen, maar hij kon het Smith toch ook niet moeilijk genoeg maken, hoewel hij zo nu en dan wel een stevige tik uit wist te delen.

"Smith domineert doorgaans, vandaag deed ik dat en jullie gaan nog meer van mij zien", beloofde Holzken na afloop van het gevecht, wat door de juryleden unaniem aan Smith werd gegeven. "Nieky heeft gevochten als een trotse underdog. Hier gaan, als hij zo doorgaat, veel boksers nog een zware kluif aan hebben", aldus oud-bokser Arnold Vanderlyde bij RTL7.

Smith neemt het in de finale op 2 juni op tegen zijn landgenoot George Groves. De inzet is dan de Muhammed Ali Trophy en de wereldtitel bij de WBA, nu in het bezit van Groves.