Schotse rugbyers na 10 jaar weer te sterk voor Engeland

De Schotse rugbyers hebben in de Six Nations voor een verrassing gezorgd door Engeland na tien jaar weer eens te verslaan. De Engelse ploeg ging op Murrayfield in Edinburgh met 25-13 onderuit.

Schotland had al tijden niet van Engeland gewonnen, op eigen veld was zelfs sinds 2004 geen enkele try meer gescoord tegen de rivaal. Die reeks werd in de eerste helft op duidelijke wijze beëindigd: de Schotten scoorden drie tries, waaronder twee van Huw Jones.

Owen Farrell deed namens Engeland kort na rust wat terug met een try, maar de Schotten waren onvermurwbaar en hielden knap stand, terwijl het fameuze Flower of Scotland door duizenden Schotten ingezet werd.

In Ierland boekte de thuisploeg de derde zege in drie wedstrijden. Wales stond na een half uur met 5-13 voor, maar een try van Bundee Aki en Johnny Sexton's conversie hielpen de Ieren langszij. Dan Leavy en Cian Healy brachten Ierland met tries naar een 27-13 voorsprong, maar met drie minuten te spelen kwam Wales weer terug: 30-27.

De dapper vechtende Welshmen kwamen nog in de buurt van de Ierse achterlijn, maar een onderschepping van Jacob Stockdale en de daaropvolgende try gooide de wedstrijd in het slot: 35-27.

In Marseille was de Franse ploeg een tikkeltje te groot voor Italië. Les Bleus scoorden drie tries, terwijl Maxime Machenaud met vijf penalties de score nog op kon drijven. Frankrijk won uiteindelijk met 34-17, de eerste zege in de Six Nations 2018 voor de thuisploeg.

Stand Six Nations na drie van de vijf speelronden
1. Ierland - 14
2. Engeland - 9
3. Schotland - 8
4. Wales - 6
5. Frankrijk - 6
6. Italië - 0

Aanvoerder John Barclay tilt de Calcutta Cup omhoog, de beker die naar de winnaar van het duel tussen Schotland en Engeland gaat (Pro Shots/Action Images)
Aanvoerder John Barclay tilt de Calcutta Cup omhoog, de beker die al sinds de jaren 1870 naar de winnaar van het duel tussen Schotland en Engeland gaat (Pro Shots/Action Images)