23e Olympische Spelen afgesloten in Pyeongchang

De 23e Olympische Winterspelen zijn zojuist afgesloten in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Om 13.40 sloot Thomas Bach, de voorzitter van het IOC, de Olympische Spelen af, na een mooie sluitingsceremonie in het olympisch stadion.

De atleten mochten al vroeg in het programma het stadion betreden. Eerst kwamen de vlaggendragers namens elk land het olympisch stadion binnen, waar Nederland werd vertegenwoordigd door de meest succesvolle Nederlandse olympiër ooit: Ireen Wüst. Daarna volgden de vertegenwoordigers van de 92 deelnemende landen, die daarna een plekje een plekje op de tribune mochten gaan opzoeken.

Zij zagen daar eerst nog twee medailleuitreikingen voor de dertig en vijftig kilometer langlaufen en mochten toen gaan kijken en luisteren naar een mooi staaltje Zuid-Koreaans vermaak. Daarna werd de olympische vlag overgedragen aan China, waar de volgende Winterspelen (Peking) gehouden zullen gaan worden. Zij mochten zich vervolgens naar goede traditie gaan voorstellen en deden dit met een spectaculair schouwspel.

Daarna was het aan Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, die mooie woorden had voor de sporters en de organisatie. "De Spelen van Pyeongchang zijn de Spelen van de verlegde horizon. De sporters zijn de ware ambassadeurs van ons optimisme. Bedankt dat jullie, net als de organisatie, onze horizon hebben verlegd." Daarna werd het publiek in het stadion en voor de buis getrakteerd op nog meer zang en dans, voordat het olympisch vuur werd gedoofd.

Er zat nog een Nederlands tintje aan het slot van de ceremonie, want DJ Matrin Garrix mocht nog even een show weggeven in het stadion. Daarbij kwamen de sporters weer terug het middenterrein op, om de Spelen al feestend af te sluiten. 

Voor Nederland waren de Spelen erg succesvol met twintig medailles. Er werden acht gouden, zes zilveren en zes bronzen medailles veroverd. Zestien van die medailles kwamen van het langebaanschaatsen en vier werden er behaald bij het shorttrack. De gouden schaatsmedailles werd behaald door: Kjeld Nuis (1.000 en 1.500 meter), Sven Kramer (5.000 meter), Ireen Wüst (1.500 meter), Jorien ter Mors (1.000 meter), Carlijn Achtereekte (3.000 meter) en Esmee Visser (5.000 meter). Het laatste goud werd behaald bij het shorttrack, daar was Suzanne Schulting de beste op de 1.000 meter.

Thomas Bach mocht de olympische vlag overdragen naar Peking. (Pro Shots/Action Images)
Thomas Bach mocht de olympische vlag overdragen aan Peking. (Pro Shots/Action Images)