Eindelijk olympisch goud Russische ijshockeyers na krankzinnige finale

De Russische ijshockeyploeg heeft voor het eerst in 26 jaar eindelijk weer olympisch goud veroverd. In het Gangneung Hockey Centre werd in een werkelijk krankzinnige finale afgerekend met Duitsland, de verrassing van het toernooi.

Het ging lang redelijk gelijk op, maar met 0,5 seconden op de klok in de eerste periode schoot Slava Voynov de Russen toch nog met een voorsprong de kleedkamers in. Felix Schütz bracht Duitsland echter weer langszij, waarna het lang knokken was om überhaupt serieuze aanvallen op touw te zetten.

Het bleef dan ook lang 1-1, tot een kleine zeven minuten voor tijd. Met een parel van een schot ramde Nikita Gusev de puck in de bovenhoek achter Danny aus den Birken, waarmee de Russen toch weer op voorsprong kwamen: 2-1.

Echt lang konden de Russische fans niet uit hun plaat gaan, want voor ze goed en wel weer op de banken zaten had Dominik Kahun de gelijkmaker in het doel van goalie Vasily Koshechkin liggen. Sterker nog, niet veel later tekende Jonas Müller zelfs voor de Duitse voorsprong: 3-2.

Met twee minuten te gaan moest Rusland het nog met een speler minder doen ook, maar de Duitsers vergooiden de power play volledig: Man of the Match Gusev schoot de 3-3 alsnog binnen en na nog een gierend spannende minuut moest overtime gespeeld worden.

Na tien spannende minuten in overtime ging het sprookje van de Duitsers dan toch nog uit. Na twee goals gaf Gusev ook zijn tweede assist, en hij stelde toptalent Kirill Kaprizov in staat de golden goal te maken: 4-3, waarmee het goud eindelijk binnen was.

De laatste keer dat de Russen, die als de Sovjets decennia domineerden, het goud wonnen was in 1992. Opvallend genoeg was dat destijds, vanwege het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, ook onder neutrale vlag.