Pyeongchang Vandaag - zondag 25 februari

De laatste dag van de 23e Olympische Winterspelen is aangebroken. Vandaag komen er geen Nederlanders meer in actie en kunnen we de eindstand in het medailleklassement gaan opmaken. Nederland eindigt deze Spelen met twintig medailles, namelijk acht gouden, zes zilveren en zes bronzen medailles. De laatste bronzen medailles werden gehaald door Irene Schouten en Koen Verweij op het onderdeel massastart in het langebaanschaatsen. 

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
1.05 uur Curling Vrouwen finale Zweden - Zuid-Korea Ja 
1.30 uur Bobslee Mannen viermansbob run 3 Nee
3.15 uur Bobslee Mannen viermansbob run 4 Ja 
5:10 uur IJshockey Mannen finale Rusland* - Duitsland  Ja 
7:15 uur Langlaufen Vrouwen 30km klassiek massastart Ja
12:00 uur Algemeen Sluitingsceremonie Nee

* = Officieel heten ze 'Olympische Atleten uit Rusland'

Prominenten in actie

De ijshockeyfinale zal dit keer gaan tussen Rusland* en de grote verrassing van dit toernooi: Duitsland. Voor het eerst in twintig jaar heeft Rusland de finale bereikt van het olympisch ijshockeytoernooi. In 1992 werd Rusland voor het laatst olympisch kampioen, opvallend daaran is dat zij dat destijds ook onder de neutrale vlag deden, vanwege het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Voor die tijd was de Sovjet-Unie enorm dominant met acht keer goud van 1956 t/m 1992. De druk op de Russen is enorm, er is hen alles aan gelegen om hier olympisch kampioen te worden. 

Duitsland, dat in de geschiedenis van de Spelen twee keer brons haalde in 1932 en 1976, stuntte in de kwartfinale met een zege op tweevoudig olympisch kampioen Zweden. In de halve finale versloeg Duitsland Canada, goed voor negen keer goud, met 4 - 3. De Duitsers zijn de grote outsiders in deze finale, waarbij Rusland de topfavoriet is. 

Bij het laatste onderdeel, de 30km klassieke stijl langlaufen met massastart bij de vrouwen, kan geschiedenis worden geschreven door de Noorse Marit Bjørgen. Mocht zij hier goud pakken, dan is zij de beste olympische winteratleet ooit. Op dit moment staat de biatleet Ole Einar Bjørndalen nog op plaats één met acht gouden, vier zilveren en een bronzen medaille. Bjørgen heeft dan hetzelfde aantal gouden en zilveren medailles, maar heeft in haar carrière twee bronzen medailles meer gehaald. 

Officieel komen ze uit onder neutrale vlag, maar daar hebben de supporters lak aan: de Russische beer, hamer en sikkel, vandaag móet het gebeuren (Pro Shots/Action Images)
Officieel komen ze uit onder neutrale vlag, maar daar hebben de supporters lak aan: de Russische beer, hamer en sikkel, vandaag móet het gebeuren (Pro Shots/Action Images)