Advocaat Holleeder wil deal zus op tafel

Sander Janssen, een van de advocaten van Willem Holleeder, wil precies weten welke afspraken Sonja Holleeder als getuige heeft gemaakt met de Staat als het gaat om de erfenis van Cor van Hout.

Dinsdag werd duidelijk dat er vorig jaar afspraken met Sonja zijn gemaakt om haar als getuige in vrijheid te laten verklaren, zonder te beducht te hoeven zijn voor eventuele consequenties.

Alles draait daarbij om de criminele erfenis van Cor van Hout, de partner van Sonja Holleeder en de vroegere 'bloedgabber' van haar broer Willem. Sonja sloot daarover al eerder een deal. Om strafvervolging te voorkomen in een onderzoek naar de erfenis betaalde ze toen 1,1 miljoen euro aan justitie.

Erfenis inpikken

Volgens Sonja zit haar broer Willem achter de moord op Van Hout. Vervolgens zou hij de erfenis van Van Hout hebben willen inpikken. Advocaat Janssen betwist dat en vermoedt dat er door Sonja zelf financiële listen met de nalatenschap zijn uitgehaald. Van Hout werd in 2003 geliquideerd.

,,De afwikkeling van de erfenis vormt het hart van de verklaring van Sonja Holleeder", aldus Janssen. De nalatenschap bestond onder meer uit prostitutiepanden aan de Achterdam in Alkmaar. Van Hout zou daar losgeld van de Heinekenontvoering in hebben geïnvesteerd.

Motief

Janssen: ,,Dit gaat over het motief dat meneer Holleeder volgens de getuige zou hebben gehad om Cor van Hout te vermoorden. Ik vind dat duidelijk moet worden of deze getuige zit te jokken of niet." Sonja ontkende dat ze loog.

De rechtbank beslist vrijdag of Janssen zijn zin krijgt. Het getuigenverhoor van Sonja Holleeder is voor onbepaalde tijd opgeschort.

Emotioneel

Eerder concentreerde het getuigenverhoor van Sonja zich op de persoonlijke verhouding met haar broer. Sonja raakte daarbij een paar keer zeer geëmotioneerd, of werd kwaad.

,,Wij moesten normaal blijven doen", herhaalde Sonja keer op keer, om duidelijk te maken dat ieder afwijkend gedrag tot problemen met Willem leidde. ,,Als je niet met hem bent, ben je tegen hem. Zo redeneerde hij."

Advocaat Holleeder wil deal zus op tafel
Advocaat Holleeder wil deal zus op tafel (Foto: ANP)