Roest vervangt Verweij in ploegenachtervolging

De kogel is door de kerk: Koen Verweij start woensdag niet in de halve finales van de ploegenachtervolging. De favoriet op de 1500 meter stelde op die afstand zwaar teleur, en in de eerste ronde van de ploegenachtervolging moest hij zich compleet leeg trekken om het tempo van Sven Kramer en Jan Blokhuijsen te kunnen volgen.

Verweij lijkt dus ernstig slecht gepiekt te hebben, en bondscoach Geert Kuiper besloot nu dan ook om de stap te zetten het gouden team van Sochi uit elkaar te halen. Patrick Roest zal Verweij vervangen en dat lijkt een logische keuze: Roest verkeert immers wél in topvorm, getuige zijn verrassende zilveren medaille op de 1500 meter.

"Na de halve finale maken we weer een keuze voor de volgende rit", aldus Kuiper. Verweij was nuchter onder het besluit: "Ik reed gewoon niet zo goed, en ik heb nog meer races", doelende op de halve finales en in principe de finale van de massastart. "We zullen nu zien hoe Patrick het doet."

Nederland rijdt om 12.30 uur tegen Noorwegen voor een plek in de finale. De vrouwen beginnen een half uur eerder tegen de VS aan hun halve eindstrijd. De finales worden ook woensdag verreden.