Duitse 'Dreifachsieg' op noordse combinatie

De Japanner Akito Watabe vertrekt op de Olympische Spelen in Pyeongchang als eerste aan het tweede onderdeel van de noordse combinatie-wedstrijd met de grote schans, de tien kilometer langlaufen.

Watabe was bij het schansspringen de sterkste van allemaal en sprong één seconde voorsprong bij elkaar op de Noor Jarl Magnus Riiber, een beduidend minder sterke langlaufer. Op zestien seconden volgt de Oostenrijker Wilhelm Denifl, maar daarachter waren de Duitsers sterk.

Eric Frenzel (+0:24), Johannes Rydzek (+0:31) en Fabien Riessle (+0:34) zullen in het langlaufen als vierde, vijfde en zesde vertrekken, maar lijken gezien hun langlaufvorm prima kans op de medailles te maken en mogelijk zelfs het goud.

Op 44 seconden van Watabe vertrekt de Fin Eero Hirvonen als zevende en hij lijkt in principe de laatst startende kanshebber op de medailles. De Noorse favorieten vielen gigantisch tegen, net als op de kleine schans: Jan Schmid en Jørgen Gråbak gaven zo'n twee minuten toe.

Om 13.45 uur gaat het langlaufen van start, waarbij de eerste die over de finish komt het goud pakt.

Update 14.18 uur
Na de eerste van vier ronden lagen Watabe en Riiber samen op kop, op nog zestien seconden gevolgd door de drie Duitsers en Denifl. Een ronde later was het beeld hetzelfde, maar dan met een kleiner verschil: acht seconden, met Vinzenz Geiger en Hirvonen op een halve minuut. 

Het achtervolgende kwartet vond de aansluiting na zo'n zes kilometer, waardoor zes man voorop lagen. Het tempo lag zo laag dat Hirvonen niet veel later ook aan kon sluiten, gezien zijn rappe benen een potentieel groot probleem voor de rest.

Denifl moest halverwege de slotronde lossen, de rest zat er nog prima bij. Watabe en Riiber haakten even in elkaar, maar bleven overeind, waarna de aanval - net als in de andere wedstrijd - op de laatste klim geplaatst werd.

Frenzel ging er wederom vandoor, Riessle, Rydzek en Riiber konden volgen. De Noor was echter kansloos in de laatste meters, waarin Rydzek zijn concurrenten te grazen nam en goud pakte, voor Riessle en Frenzel: een heuse Duitse Dreifachsieg.