KOUD! Russische Beer op komst?

Als we de vele weerologen, klimatologen, winterologen en meteorologen mogen geloven is de kans aanzienlijk groot dat we een periode krijgen van matige tot strenge vorst. De wraak van Rusland, vermoedelijk voor het hacken van hun hackers door onze hackers en de affaire rondom Schwalbe Zijlstra, is dat we de Russische beer op bezoek gaan krijgen. Menig winterliefhebber glibbert eind februari nog even van zijn stoel bij het zien van de actuele weerkaarten. 

Vanaf vandaag stroomt de noordoostenwind ons land binnen en brengt de komende dagen steeds meer ijzige kou onze kant op. De verwachting is dat de temperaturen komend weekend ook overdag nauwelijks boven nul gaan komen en dat de nachttemperaturen tussen de -5 en -10 zullen komen te liggen. En dit zal enkele dagen aanduren waardoor de ijsdikte op veel plaatsen centimeters zal gaan groeien. De schaatsen kunnen weer uit het vet want de kans op schaatsen op natuurijs wordt steeds groter. De ijsdikte wordt begin maart al op een centimeter of acht geschat. Tevens zijn er nog zeker sneeuwkansen aanwezig maar daar is nog veel onzekerheid over. Veelal zal het overwegens zonnig en droog zijn wat natuurlijk prachtig is maar een pak sneeuw is zeker nog niet uitgesloten. 

Feit is wel dat we nu al eind februari zitten en we al per dag twee zonuren meer hebben en de zon ook al krachtiger is. De ergste kou van de Russische Beer zal vermoedelijk delen van Oost-Europa, Polen en Duitsland in zijn greep krijgen. Ik verwacht niet dat we in maart nog verder de diepvries in zullen glijden maar de kans is groot dat begin maart het nog behoorlijk koud zal zijn. Het zal vermoedelijk dan ook de laatste aanval van Koning Winter zijn, maar dit keer lijkt het een stevige aanval die zeker een week gaat duren. Voor de schaatsliefhebbers grote pret, voor de winterhaters is het nog even doorbijten en die zullen het vooralsnog moeten doen met de onzekere lange termijn voorspelling. De droom van lente lijkt nog ver weg...