Ophef over 'trucloze' halfpipeskiester die profiteert van kwalificatieregels

De Olympische Spelen staan bol van sporters die allerlei zaken uithalen waar wij alleen maar van kunnen dromen: bizar snel schaatsen, ongekende balans op de kunstschaatsen, fenomenale stuurkunsten op de rodelbaan en misselijkmakende draaien op de ski's.

De Amerikaanse Elizabeth Swaney valt echter iets minder in die categorie. De 33-jarige begon in 2013 met freestyleskiën in de halfpipe, met als enige doel om zich voor de Spelen te plaatsen. Nou is ze niet heel erg goed, en het Amerikaanse team is dat wél, dus zich namens de VS plaatsen was niet echt een optie.

Swaney trok dan ook naar Venezuela, het land van haar moeder, maar koos uiteindelijk toch voor Hongarije, het land van haar grootouders. Door in de World Cups - met name die waar de toppers afwezig waren - niet onderuit te gaan eindigde ze soms niet als allerlaatste, en de top-30 bereiken was ook wel te doen in wedstrijden met een stuk of vijftien deelneemsters.

Een aantal sterke dames trok zich geblesseerd terug, een aantal landen koos voor het niet gebruiken van alle startbewijzen en voilà, Swaney kreeg een startbewijs voor de Spelen. Niet iedereen is er even blij mee, Swaney doet namelijk eigenlijk geen trucs. Eén switch 180 was te zien, verder zorgde ze gewoon dat ze niet viel.

"Ik doe gewoon wat ik kan, en hoop mensen in Hongarije te inspireren om freestyleskiën op te pakken", zegt Swaney zelf. De nodige 'concurrenten' zijn er niet al te gelukkig mee, meldt de Denver Post. Niemand wilde officieel reageren, en niemand lijkt een probleem met Swaney zelf te hebben, maar de manier waarop de niet al te spectaculaire skiester zich plaatste zorgde voor opgetrokken wenkbrauwen. 

Steele Spence, jurylid op de Spelen, verwacht dat de kwalificatie-eisen voor de Spelen in Beijing in 2022 wel wat aangepast worden, zodat het voor skiesters die eigenlijk geen trucs doen moeilijker wordt.

Update:

Hier wat achtergrond: