Lorentzen olympisch kampioen 500m, Nederland geen medaille

 Håvard Holmefjord Lorentzen is de nieuwe olympische kampioen op de 500 meter bij het langebaanschaatsen. De Noor kwam tot de winnende tijd van 34,41. De Zuid-Koreaan Cha Min-kyu werd tweede, de Chinees Gao Tingyu derde. Ronald Mulder was met plek zeven de beste Nederlander.

Jan Smeekens, de wereldkampioen op deze afstand en vier jaar geleden goed voor zilver, moest in de tiende rit al aan de bak. Zijn tegenstander was de Amerikaan Whitmore. Smeekens, die gisteren in de training ten val kwam, opende in 9,74 en won de rit uiteindelijk in 34,93, tot dan toe het snelste.

De jonge Chinees Gao was met 34,65 de eerste die onder de tijd van Smeekens ging. De Zuid-Koreaan Cha Min-kyu dook daar met 34,42 onder, een nieuw olympisch- en baanrecord.

In rit zestien was het tijd voor Ronald Mulder tegen de Noor Håvard Holmefjord Lorentzen. Mulder opende prima in 9,59. Lorentzen kwam echter onderdoor en won in de snelste tijd van 34,41. Mulder reed 34,83.

In de rit erop Kai Verbij tegen de Japanner Yamanaka. Verbij verloor de rit en kwam tot 34,90. Ook in de laatste rit werd de tijd van Lorentzen niet verbeterd.