Pyeongchang Vandaag - dinsdag 20 februari

Maandag was weer een dag zonder Nederlands succes. Buiten een vallende Cheryl Maas, wisten ook de schaatsers op de 500 meter geen medaille in de wacht te slepen. Ook dinsdag zal normaal gesproken een medailleloze dag worden, want bij shorttrack worden op de individuele afstanden enkel heats gereden. Er is nog wel een waterkansje dat er bij de aflossing voor vrouwen een medaille wordt behaald, maar die kans is echt erg klein.

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
01.05 uur Curling Mannen poulefase ronde 10 Nee
02.00 uur Kunstrijden IJsdansen vrije kür Ja
02.30 uur Freestyleskiën Vrouwen halfpipe finalerun 1 Nee
02.59 uur Freestyleskiën Vrouwen halfpipe finalerun 2 Nee
03.28 uur Freestyleskiën Vrouwen halfpipe finalerun 3 Ja
04.10 uur IJshockey Vrouwen plaatsing 7/8 Zweden - Korea Nee
04.10 uur IJshockey Mannen playoffs VS- Slowakije Nee
05.15 uur Freestyleskiën Mannen halfpipe kwalificatie run 1 Nee
06.05 uur Curling Vrouwen poulefase ronde 10 Nee
06.18 uur Freestyleskiën Mannen halfpipe kwalificatie run 2 Nee 
08.40 uur IJshockey Vrouwen plaatsing 5/6 Zwitserland - Japan Nee
08.40 uur IJshockey Mannen playoffs Slovenië - Noorwegen Nee
11.00 uur Noordse combinatie Mannen grote schans Nee 
11.00 uur Shorttrack Vrouwen 1.000 meter heats Nee 
11.45 uur Shorttrack Mannen 500 meter heats Nee
12.05 uur Curling Mannen poulefase ronde 11 Nee 
12.15 uur Biatlon Gemengde estafette Ja
12.23 uur Shorttrack Vrouwen aflossing B-finale Nee 
12.29 uur Shorttrack Vrouwen aflossing A-finale Ja
12.50 uur Bobslee Vrouwen tweevrouwsbob run 1 Nee
13.10 uur IJshockey Mannen play-offs Finland - Zuid-Korea Nee 
13.10 uur IJshockey Mannen play-offs Zwitserland - Duitsland Nee 
13.45 uur Noordse combinatie Mannen Langlaufen 10 kilometer Ja
14.01 uur Bobslee Vrouwen tweevrouwsbob run 2 Nee 

Nederlanders in actie

Op dinsdag komen er enkel shorttrackers op de baan in Pyeongchang. Bij de vrouwen staan de heats van de 1.000 meter op het programma en bij de mannen die van de 500 meter. De Nederlandse vrouwen worden vertegenwoordigd door Suzanne Schulting (heat 3), Lara van Ruijven (5) en Yara van Kerkhof (6). Bij de mannen komen Dylan Hoogerwerf (heat 3), Daan Breeeuwsma (4) en uiteraard Sjinkie Knegt (5) in actie. De top twee van de heats plaatsen zich voor de volgende ronde van donderdag.

Ook komen de dames op de aflossing nog in actie in de B-finale. In een uitzonderlijk geval dat in de finale er twee teams worden gediskwalificeerd dan kan winst in de B-finale nog een medaille opleveren voor de vrouwen. Dan moet er wel worden afgerekend met Japan, Hongarije en de olympische atleten uit Rusland.

Prominenten in actie

Vandaag start de competitie bij het bobsleeën voor vrouwen. Daarbij is Kaillie Humphries de absolute topper, met het olympische goud dat ze behaalde in 2010 en 2014. Momenteel leidt ze ook in de wereldbeker, maar won wel 'slechts' drie races. De wereldkampioen van 2012 en 2013 kwam vanaf 2014 ook uit bij de viermansbob, toen de internationale bond had besloten hiervan een gemend event te maken.

Al in het eerste seizoen behaalde ze in een team met drie mannen, en Humphries als pilote, een bronzen medaille bij de Canadese kanmpioenschappen. Ze heeft het ook een keer geprobeerd met een volledig vrouwen team in de wereldbeker, maar door het gewichtsverchil van 150 kilogram met de mannenteams kon ze daarin geen potten breken.

Humphries zal wel voor haar derde olympisch goud moeten gaan strijden met de Amerikaanse en Duitse teams. Bij Amerika  gaan Eleana Meyers Taylor en Jamie Geubel Poser naar beneden en bij Duitsland de teams van Mariama Jamanka en Stephanie Schneider.

Humphries krijgt stevige concurrentie in de jacht op haar derde olympische titel op rij, dit keer met Phylicia George achter zich (Pro Shots/Action Images)
Humphries krijgt stevige concurrentie in de jacht op haar derde olympische titel op rij, dit keer met Phylicia George achter zich (Pro Shots/Action Images)

Opmerkelijk

Iedereen kent het verhaal wel van de Jamaicaanse bobsleeërs, waar zelfs een film over is gemaakt (Cool Runnings voor de onwetenden). Dit keer is er ook weer een Jamaicaans bobsleeteam aanwezig bij de Olympische Spelen en dit keer zowaar bij de vrouwen. Jazmine Fenlator-Victorian en remster Carrie Russell behoren tot de verre outsiders voor de medailles, maar coach Sandra Kiriasis is er plotseling niet meer bij.

Dit leverde eerder deze Spelen een groot drama op, want Kiriasis was de eigenaresse van de slee waarmee Fenlator-Victorian en Russell mee naar beneden zouden gaan en deze was dus plots niet meer beschikbaar. Met behul van een biermerk, die de kosten op hun rekening zouden nemen, wisten de Jamaicaansen toch nog een nieuwe bobslee te verkrijgen en kunnen toch vanaf vandaag meedoen.