Kwiatkowski wint laatste etappe Algarve en pakt de eindzege

De vijfde en laatste etappe van de Ronde van de Algarve is gewonnen door Michał Kwiatkowski. De renner van Team Sky kwam solo aan op de slotklim naar naar Malhão. De 27-jarige Pool zou ook de eindwinst pakken in Portugal voor zijn teamgenoot Geraint Thomas.

In de vijfde etappe van de Ronde van de Algarve werd er vanuit de start al direct hard gefietst. Na vijftien kilometer zou er een kopgroep van 31 wegrijden. Belangrijkste naam voor het klassement was Kwiatkowski. Ook andere bekende namen zoals Philippe Gilbert, Zdenek Stybar, Tony Martin, Serge Pauwels, Arnaud Démare, Jasper Stuyven zouden meezitten in de vroege vlucht.

Team Sky deed het in peloton rustig aan omdat ze met Kwiatkowski de best geplaatste had in het klassement. De kopgroep zou dan ook vier minuten krijgen van het peloton. De kopgroep dunde zich steeds verder uit, maar de Oostenrijker Lukas Pöstlberger vond het niet snel genoeg gaan en zou er alleen vandoor gaan.

Stybar zou later de oversteek van de achtervolgers naar Pöstlberger maken. Met nog twaalf kilometer te gaan kon de Oostenrijker Stybar niet meer volgen en moest de Tsjech het alleen doen. Op de slotklim naar Malhão had Stybar 45 seconden op de eerste achtervolgers.

Aan de voet van de klim, op drie kilometer van de finish, zou Kwiatkowski de achtervolging inzetten. Niemand kon de Pool volgen. Vrij snel had Kwiatkowski Stybar te pakken en zou zo naar zijn tweede overwinning in deze ronde rijden. Portugees kampioen Ruben Guerreiro (Trek-Segafredo) kwam achter Kwiatkowski als tweede over de finish, voor Serge Pauwels (Dimension Data).

In de groep van de favorieten, op twee minuten van de winnaar, zou Bauke Mollema als eerste van de favorieten over de finish komen. Dat leverde hem een vierde plaats in het algemeen klassement op.