Oostenrijk gaat alsnog voor Olympische Spelen 2026

Na het via een referendum nipt afgeschoten plan om de Olympische Winterspelen van 2026 naar Tirol te halen, gaat Oostenrijk waarschijnlijk alsnog een poging wagen. Dit keer gaat het dan niet om Tirol, met Innsbruck als gaststad, maar om een gezamenlijk bid van Schladming en Graz.

Karl Stoss, president van het Oostenrijks Olympisch Comité (ÖOC), heeft laten weten dat de Oostenrijkers zeer waarschijnlijk een officieel bid in gaan dienen voor de deadline, die op 31 maart ligt. In de zes maanden daarna moet een budget en concept in elkaar gesleuteld worden.

In oktober stemt het Internationaal Olympisch Comité in Buenos Aires over de steden die officieel kandidaat worden voor de Spelen. De burgemeesters van Schladming en Graz lieten vorige maand al weten graag samen te willen werken om de Spelen binnen te halen.

"De burgemeesters willen het zonder referendum doen. Ze hebben de regering verteld dat ze gekozen volksvertegenwoordigers zijn, en dat het zo niet nodig is om een referendum over alles te houden", aldus Stoss.

Schladming zou logischerwijze het alpineskiën houden: er vindt jaarlijks een World Cup-slalom plaats en het WK werd er in 2013 gehouden. Graz zou dan weer voor de ijssporten gaan zorgen. Biatlon kan in Hochfilzen plaatsvinden - waar vorig jaar het WK werd gehouden - en met Kreischberg heeft men het oord waar het WK van 2015 plaatsvond.

Ramsau en Bischofshofen kunnen de noordse sporten voor hun rekening nemen. Zeker Bischofshofen zou een fraaie keuze zijn, daar wordt elk jaar de Vierschansentournee al beslist. Voor het schaatsen en de sleesporten trekt men mogelijk over de grens, naar de bestaande banen van respectievelijk Inzell en Königssee in Duitsland.

Stoss is optimistisch over de kosten: "Bijna alles staat er al. Graz is een snelgroeiende stad en men heeft dringend appartementen nodig, dus het olympisch dorp kan daar prima uitkomst bieden. Een nieuwe ijshockeyhal staat toch al op de planning en voor alle andere sporten hebben de bestaande locaties hooguit wat kleine verbouwingen nodig."

De gaststad voor de Winterspelen van 2026 wordt in principe volgend jaar gekozen. Het Zwitserse Sion, Sapporo (Japan), Stockholm (Zweden) en het Canadese Calgary lijken ook een poging te gaan wagen.