Wellens wint vierde etappe Ruta del Sol en neemt leiderstrui over van Poels

Tim Wellens heeft de vierde etappe van de Ruta del Sol gewonnen. De Belg van Lotto Soudal was met aankomst bovenop de steile Alcalá de los Gazules de sterkste voor Mikel Landa en Jakob Fuglsang. Wout Poels werd vierde op dertien seconden van Wellens en verliest daardoor ook de leiderstrui aan de Belg.

In de etappe zou er een kopgroep van dertien renners uit het peloton vertrekken met daarbij Coen Vermeltfoort en Huub Duijn. De twee Nederlanders hadden onder meer het gezelschap van Sep Vanmarcke. Halverwege de etappe lagen er twee klimmen op het parcours en op de eerste klim, Puerto de las Palomas van de eerste categorie (10,5 km à 8,3%), zou Vanmarcke als enige overblijven van de kopgroep. Vanuit het peloton zou Andrey Amador de sprong naar Vanmarcke maken en in het tweede deel van de etappe zouden ze goed samenwerken.

Met nog tien kilometer te gaan had het tweetal nog een voorsprong van één minuut, maar in de laatste kilometer aan de voet van de Alcalá de los Gazules werden ze weer ingelopen. Op de steile muur met stukken van 18% erin zou Landa als eerste aanvallen. De Spanjaard kreeg onmiddellijk Wellens mee in zijn wiel. Wellens zou in de laatste tweehonderd meter wegrijden bij Landa en zou op de finish vijf seconden hebben op de Bask van Movistar.

Poels moest dertien seconden toegeven op de winnaar en verliest daarmee ook zijn leiderstrui aan de Belg. Met Kruijswijk op de zevende plaats was er nog een Nederlander in de top tien van de daguitslag. De kopman van LottoNL-Jumbo zag wel dat zijn ploeggenoot Floris de Tier twee plaatsen voor hem eindigde.