Japanse kunstrijder Hanyu prolongeert olympische titel

Kunstschaatser Yuzuru Hanyu heeft in Pyeonchang zijn olympische titel met succes verdedigd. De 23-jarige Japanner is de eerste sinds de Amerikaan Dick Button in 1952 die daarin slaagt. Zijn landgenoot Shoma Uno werd tweede, voor de Spanjaard Javier Fernández.

De beste kür was voor Nathan Chen. De pas 18-jarige Amerikaan liet met zes schitterend uitgevoerde viervoudige sprongen zijn klasse zien, maar omdat hij bij de korte kür pas op de zeventiende plaats was geëindigd kwam hij niet verder dan een vijfde plaats.

Hanyu kwam als eerste van de favorieten op het ijs. De winnaar van het goud in Sochi maakte een aantal foutjes in zijn vrije kür, maar hij legde een technisch dermate lastige kür op het ijs dat hij tot een score kwam van 206.17 in zijn vrije kür. De 23-jarige Japanner zou op een totaalscore van 317.85 uitkomen.

Daarna was het de beurt aan de Fernández. Op het oog maakte hij wat minder fouten dan Hanyu, maar de kür van de Spanjaard was technisch minder moeilijk dan die van de Japanner, waardoor hij niet meer zou scoren dan 197.66 in zijn vrije kür en op een totaalscore zou uitkomen van 305.24

Daarna zou Uno als laatste op het ijs mogen. De 20-jarige Japanner legde wel meer risico in zijn oefening dan de Spanjaard, maar bij zijn eerste sprong ging Uno meteen onderuit. Hij herstelde zich goed en zou de rest van zijn oefening geen grote fouten meer maken. De 20-jarige kunstrijder zou een technische score van 111.01 neerzetten en dat was tien punten meer dan de Spanjaard Fernández. Met zijn presentatiescore zou hij uitkomen op een totaal van 202.73 in zijn vrije kür. Met zijn korte kür erbij opgeteld zou hij tot een totaalscore komen van 306.90 en dat was net voldoende voor een zilveren medaille.

Kunstschaatser Hanyu pakt goud
Japanse kunstrijder Hanyu prolongeert olympische titel (Pro Shots/Action Images)