Zwitserse freestyleskiesters verrassen met olympisch goud en zilver

Freestyleskiester Sarah Höfflin heeft op de Olympische Spelen in Pyeongchang verrassend het goud gepakt op de slopestyle. De 27-jarige Zwitserse, kersvers X-Games-kampioene op de big air, nam in de derde en laatste run de leiding.

Na één run stond Höfflin nog op een tweede plek, achter haar 18-jarige landgenote Mathilde Gremaud. De Canadese Yuki Tsubota volgde op de derde plek, maar in de tweede run was het de Britse Isabel Atkin die de derde plek overnam. Ook Johanna Killi uit Noorwegen vestigde zich nog voor Tsubota, terwijl de Zwitserse dames zich beiden niet verbeterden.

Van de leiders was Höfflin de eerste die in run drie naar beneden ging en dat deed ze op prachtige wijze. Ze sloot af met een switch double cork 900, landde prima en kreeg 91,20 punten, goed voor de leiding. Grimaud trok alles uit de kast om de eerste plek terug te pakken, maar bij de double cork op de laatste sprong ging ze onderuit en dus werd het maximaal zilver.

X-Games-kampioene Maggie Voisin had ondertussen de derde plek overgenomen van Atkin en dus moest de Britse weer aan de bak. Dat deed ze goed en met een vlekkeloze run pakte ze de derde plek terug. Killi leek mogelijk naar goud te gaan, maar na haar prachtige laatste sprong kwam de Noorse verkeerd terecht bij de landing en dat kostte haar een plek op het podium.

De Noorse favoriete Tiril Christiansen wist in elk geval zonder val beneden te komen - in tegenstelling tot in de eerste twee runs - maar eindigde teleurstellend als negende. Emma Dahlstrom uit Zweden, de winnares van de kwalificaties, haalde het eveneens niet en dus was het podium bekend: Höfflin, Grimaud en Atkin.

Overigens waren de kwalificaties 's ochtends vroeg ook al een waar slagveld: de 16-jarige wereldkampioene Tess Ledeux uit Frankrijk haalde het bijvoorbeeld niet. Ook uittredend olympisch kampioene Dara Howell uit Canada sneuvelde, net als haar landgenote Kim Lamarre, ook een van de favorieten.

De laatste sprong van Gremaud ging niet helemaal soepel (Pro Shots/Action Images)
De laatste sprong van Gremaud ging niet helemaal soepel (Pro Shots/Action Images)