Snowboardster stunt met olympisch skigoud op super-G

Het alpineskiën op de Olympische Spelen in Pyeongchang is overgenomen door een snowboardster. De 22-jarige Tsjechische Ester Ledecka, met afstand 's werelds beste op de parallelreuzenslalom op het snowboard en in week twee favoriete voor goud op dat onderdeel, zorgde zaterdag voor een megastunt door olympisch goud te winnen op de super-G.

De wedstrijd werd geopend door topfavoriete Lindsey Vonn, die prima onderweg leek. De Amerikaanse, na acht jaar vol blessureleed eindelijk weer terug op de Spelen, maakte onderin echter een grote fout en dat leek haar gelijk al de kans op goud te kosten. Dat bleek, want Johanna Schnarf uit Italië dook al gelijk onder Vonn's tijd door.

Ook Schnarf hield niet lang stand, want ondanks een wat minder bovenste stuk en een foutje onderin verbeterde de Zwiterse Lara Gut haar tijd met 0,04 seconde. Het bleef een spannende strijd: kort na Gut kwam Tina Weirather naar beneden en de Liechtensteinse dook dan weer 0,01 seconde onder de tijd van haar Zwitserse vriendin door.

Na een paar mindere godinnen was het de beurt aan Sofia Goggia, op papier - na het wegvallen van Vonn - de nieuwe favoriete. De Italiaanse was zeer snel bovenin, maar deed weer eens wat ze zó vaak doet: net iets teveel risico nemen, waardoor een toprun eindigt met een matige - in dit geval elfde - positie door een bijna-val. Dat deed ook de Duitse Viktoria Rebensburg, die een mogelijke medaille weggooide met een fout.

Ledecka tijdens haar sensationale gouden run (Pro Shots/Action Images)
Ledecka tijdens haar sensationale gouden run (Pro Shots/Action Images)

Als vijftiende kwam Anna Veith naar beneden. De Oostenrijkse lag er meer dan twee jaar uit wegens zware knieblessures, maar was op tijd fit om dit seizoen haar in Sochi veroverde olympisch goud te verdedigen. Het werd een heerlijke run en onderaan dook ze 0,10 seconden onder Weirather's tijd door, waarmee een prachtig sprookje voltooid leek te worden.

Michelle Gisin uit Zwitserland en Veith's landgenote Cornelia Hütter begonnen sterk, maar kwamen aan de finish toch tekort en eindigden onderin de top-10. Vervolgens kwam met Ledecka een van de laatste mogelijke outsiders naar beneden, hoewel van haar vooral op de afdaling een klein beetje wat wordt verwacht. 

Ledecka zette echter een schitterende run neer en was steeds een paar honderdsten sneller dan Veith, die onderin juist erg snel was. Dat was echter niet genoeg voor de Oostenrijkse, want Ledecka maakte de stunt compleet door met 0,01 seconde het goud te pakken. Dat kon ze zelf na haar finish overigens geruime tijd nog even niet geloven, ook nadat de cameraman het haar vertelde.