Federer nieuwe nummer een na zege op Haase

Roger Federer heeft Rafael Nadal verdrongen van de eerste plaats op de wereldranglijst. De Zwitserse grootheid in het tennis won in de kwartfinale van het ATP-toernooi in Rotterdam van Robin Haase (ATP-42), al was dat wel enigszins moeizaam: 4-6, 6-1 en 6-1.

Haase had deze week te maken met griepklachten, terwijl Federer in de tweede ronde tegen Philipp Kohlschreiber een moeizame partij kende. Waar de twintigvoudig grandslamwinnaar gisteren nog op zijn service kon vertrouwen liep deze in de eerste set tegen Haase een stuk minder. Tot 4-4 ging de stand gelijk op, maar daarna wist Haase een break te forceren en deze met setwinst te verzilveren.

Federer schakelde in set twee meteen flink bij en gaf Haase geen enkele kans meer. De Nederlander kon in het vervolg van de wedstrijd maar twee games pakken.

Door de zege lost Federer Nadal na 26 weken af als nieuwe nummer een van de wereld. De Zwitser breekt hiermee een record, want met zijn 36 jaar is hij, sinds de invoering van de wereldranglijst in 1973, de oudste nummer een van de wereld. Hij lost Andre Agassi af die dit op 33-jarige leeftijd bereikte. De laatste keer dat Federer op nummer een stond was op 4 november 2012.

Federer klopt Haase en is oudste nummer een van de wereld (Foto: Pro Shots/David van Haren)
Federer klopt Haase en is oudste nummer een van de wereld (Foto: Pro Shots/David van Haren)