Hoekema legt functie neer

Jan Hoekema neemt ontslag als waarnemend burgemeester van Langedijk. De commotie rond de burgemeesterswoning breekt, nadat eerder zijn vrouw Marleen Barth al opstapte uit de Eerste Kamer, nu dus ook D66er Hoekema op.

De reden van het vertrek is de discussie die ontstond na een overeenkomst met de gemeente Wassenaar. Barth en haar man bedongen dat ze na Hoekema's afscheid als burgemeester tegen een lagere huur in de ambstwoning mochten blijven.

Hoekema heeft zijn ontslag ingediend bij de commissaris van de Koning Johan Remkes. Hij wil naar eigen zeggen dat de gemeente Langedijk niet langer wordt belast met de media-aandacht rondom zijn persoon. "Ik vertrek met pijn in mijn hart, want de mooie gemeente Langedijk heeft mijn hart gestolen", zegt hij. De fractievoorzitters zijn op de hoogte gesteld en respecteren zijn besluit, meldt de gemeente Langedijk in een persbericht.

Vorige week stapte Marleen Barth op als fractieleider van de PvdA in de Eerste Kamer. Haar werd het gedoe rondom de burgemeesterswoning zwaar aangerekend in de media en politiek. Bovendien lag zij al onder vuur nadat zij voorkeur gaf aan een vakantie boven het donordebat.