Greenpeace-saboteurs 'zeeziek' naar huis en opgepakt

Vier Greenpeace-activisten zijn afgelopen nacht een boorplatform binnengedrongen en hebben in hangende tentjes de nacht doorgebracht. Het platform ligt op ongeveer 20 kilometer van Schiermonnikoog.

De saboteurs willen er 'zo lang als nodig' is blijven zitten. Faiza Oulahsen, woordvoerder van het clubje, geeft aan dat ze voldoende voorraden hebben om het lange tijd vol te houden.

Greenpeace wil proefboringen tegenhouden. Hansa Hydrocarbons kreeg van het ministerie van Economische Zaken eerder deze week een vergunning en kondigde daarop aan dat de boringen vandaag zouden beginnen.

Volgens Greenpeace was de kustwacht donderdagavond, toen de actie begon, met drie schepen, een vliegtuig en een helikopter aanwezig. Maar er is vooralsnog niet ingegrepen.

Update:

FAAL! Drie van de 'actievoerders' zijn vroegtijdig naar huis vertrokken. De reden? Ze zijn zeeziek. De opgepakte leden zijn de campagneleider, de perswoordvoerder en de bestuurder van de rubberboot, meldt Omrop Fryslân.

Volgens de politie is het drietal aangehouden, omdat ze op een boot zaten die zich te dicht bij het boorplatform ophield. Ze zaten niet op het platform zelf. De kustwacht meldde eerder al dat iedereen die op minder dan 500 meter van het boorplatform komt, schuldig is aan een misdrijf.

foto: Greenpeace
foto: Greenpeace