Skeletonner Yun schrijft historie: eerste Koreaanse goud ooit zonder schaatsen

Skeletonner Yun Sung-bin heeft zoals verwacht het olympisch goud gepakt. Er stond vier runs lang geen enkele maat op de 23-jarige Zuid-Koreaan, min of meer volledig gefabriceerd voor de Spelen in eigen land - voor het toewijzen van de Spelen aan Pyeongchang had hij nog nooit van skeleton gehoord.

Yun was in alle runs de snelste en won met meer dan anderhalve seconde voorsprong. Het was al de 28e gouden medaille ooit voor Zuid-Korea op de Winterspelen, maar wel een historische: nooit eerder pakte het land goud zonder schaatsen. Kunstschaatsen (één), schaatsen (vier) en uiteraard shorttrack (22) leverden de vorige gouden medailles op.

De strijd om zilver en brons was wel zeer spannend. Die werd uiteindelijk gewonnen door de Rus Nikita Tregubov, die het bijzonder zwaar had met de Brit Dom Parsons - in de World Cup geen factor, maar met het Britse wondermateriaal ineens kanshebber op de medailles. Tregubov bleef Parsons 0,02 seconden voor en leek de Brit daarmee toch buiten het podium te houden.

Dat was echter buiten een falende Martins Dukurs gerekend. De Letse legende, vele jaren de absoluut dominante skeletonner, vergooide het met een matige run en kwam zelfs 0,11 seconden achter Parsons terecht, waardoor hij niet eens een medaille pakte - een ietwat treurig afscheid voor veruit de beste skeletonner in de geschiedenis, die er na deze Spelen mee stopt.

Yun en zijn machtige bovenbenen hebben het olympisch goud binnen (Pro Shots/Action Images)
Yun en zijn machtige bovenbenen hebben het olympisch goud binnen (Pro Shots/Action Images)