Begrotingsvoorstel Trump 4,4 biljoen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag een begrotingsvoorstel van 4,4 biljoen dollar gedaan voor het fiscale jaar 2019. Hij heeft een verdere stijging van de uitgaven met honderden miljarden voor ogen. Vooral defensie, grensbeveiliging en infrastructuur profiteren. Alleen al het Pentagon kan 686 miljard tegemoetzien.

Daartegenover staan gigantische bezuinigingen op het sociale beleid van de overheid. Ouderen en armen zijn de dupe. Bovendien levert Buitenlandse Zaken 27 procent in en gaat het milieubeschermingsbureau EPA er 37 procent op achteruit.

Trumps nu gepresenteerde plan gaat in tegen zijn verkiezingsbelofte een evenwichtige begroting te presenteren. Zelfs als alle kortingen op sociale programma's van in totaal ruim 3 biljoen dollar in tien jaar doorgaan, dan loopt de staatsschuld met nog eens 7 biljoen op.

Ramingen
Het Witte Huis kwam ook met nieuwe economische ramingen naar buiten. Voor 2018 ziet het nu een economische groei van 3 procent, dat was eerder 2,4 procent.

Een jaar later zal de Amerikaanse economie met 3,2 procent groeien, waar eerder rekening werd gehouden met een groei van 2,7 procent. Voor 2020 tekent het Witte Huis nu een groei in van 3,1 procent, van 2,9 procent bij een eerdere raming.

Begrotingsvoorstel Trump 4,4 biljoen
Begrotingsvoorstel Trump 4,4 biljoen (Foto: ANP)