EU: klimaat is eis bij handelsdeals

Eurocommissaris voor handel Cecilia Malmström zegt dat de EU voortaan ratificatie van het Parijse klimaatakkoord eist bij toekomstige handelsakkoorden.

Zo'n clausule staat al in de deal met Japan, en komt ook in de overeenkomst met Mexico en het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur. Het zal ook gelden voor een deal met de Britten na de Brexit.

De beleidsverandering impliceert dat een handelsdeal met de Verenigde Staten van tafel is, in ieder geval zolang Donald Trump president is. Die trok de VS vorig jaar terug uit de klimaatovereenkomst. Brussel bevestigt dat besprekingen met Washington wat dit betreft stilliggen.

Het klimaatakkoord van Parijs heeft als doel te voorkomen dat gemiddelde temperatuurstijgingen verder gaan dan twee graden boven de niveaus van het pre-industriële tijdperk.

"Alle overeenkomsten die de EU sluit bevatten aanzienlijke passages over handel en duurzame ontwikkeling", aldus een woordvoerder van de Europese Commissie tegen The Independent. "Sinds de overeenkomst met Japan verwijzen we expliciet naar het akkoord van Parijs en de daadwerkelijke implementatie daarvan."