Topfavoriete Lundby pakt olympisch schansspringgoud

Schansspringster Maren Lundby heeft zich in Pyeongchang laten kronen tot nieuwe olympisch kampioen. De Noorse topfavoriete was veel te sterk voor de concurrentie en maakte haar dit seizoen bij elkaar gesprongen favorietenrol meer dan waar.

Na de eerste ronde ging Lundby aan de leiding, voor de Duitse Katharina Althaus en de Japanse Sara Takanashi, die jarenlang dominant was. Daarmee stonden de dames al precies in de volgorde die op basis van het huidige seizoen verwacht kon worden, met verder alleen de Oostenrijkse veterane Daniela Iraschko-Stolz en de Russische Irina Avvakumova met nog een ietwat reeële kans om voor de medailles te gaan.

Avvakumova toonde een sterke tweede sprong, maar Takanashi ging er gelijk overheen en pakte na de deceptie van Sochi 2014 - waar ze als absolute topfavoriete buiten het podium eindigde - in elk geval een medaille. Althaus nam gelijk de leiding over en verzekerde zich ook van een medaille, maar op Lundby stond geen maat: de Noorse sprong met overmacht naar het verwachte goud, voor Althaus en Takanashi.