Goud voor Canadese kunstschaatsers in teamwedstrijd

De Canadese kunstschaatsers hebben zich in Pyeongchang gekroond tot olympisch kampioenen in de teamwedstrijd. Maandag stonden de laatste drie onderdelen op het programma: de vrije kür bij de vrouwen en mannen, met als afsluiter de vrije dans bij het ijsdansen.

Canada begon de slotdag al als leider en nadat Patrick Chan bij de mannen op Jeff Buckley's Hallelujah veruit de beste was leek over het goud al weinig twijfel meer te bestaan. Mikhail Kolyada werd er namens de Russen tweede, voor de Amerikaan Adam Rippon, waarmee de medailles al bijna in die volgorde verdeeld waren. 

Bij de dames stond er absoluut geen maat op Alina Zagitova. Het pas 15-jarige Russische fenomeen zette op Don Quixote van Leon Minkus met afstand de beste score neer en liet zien in de individuele wedstrijd serieus de strijd aan te gaan met landgenote en wereldrecordhoudster Evgenia Medvedeva. Mirai Nagasu werd namens de VS tweede, voor de Canadese Gabrielle Daleman. 

IJsdansers Tessa Virtue en Scott Moir konden zonder enige druk hun dans op Moulin Rouge uitvoeren, waarmee het Canadese goud - dat al binnen was - nog wat extra glans kreeg. Ekaterina Bobrova en Dmitri Soloviev uit Rusland eindigden als derde, waarmee het zilver voor de Russen binnen was. Maia en Alex Shibutani brachten het brons voor de VS binnen met de tweede plek.

De 15-jarige Zagitova schaatst de sterren van de hemel (Pro Shots/Action Images)
De 15-jarige Zagitova schaatst de sterren van de hemel (Pro Shots/Action Images)