Pyeongchang Vandaag - maandag 12 februari

Het was wederom een mooie competitiedag in Pyeongchang tijdens de Olympische Spelen. Nederland pakte weer een gouden plak. Sven Kramer won voor de derde maal op rij olympisch goud op de 5.000 meter. Morgen is er weer kans op Nederlands eremetaal want de 1.500 meter voor de dames bij het schaatsen staat op het programma. Verder komt Cheryl Maas in actie in de finale van de slopestyle.

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
01.05 uur Curling Gemengd dubbel halve finale Nee
02.00 uur Kunstschaatsen Gemengd team Vrije Kür Nee
02.00 uur Snowboarden Vrouwen slopestyle finale Ja
02.15 uur Alpineskiën Vrouwen reuzenslalom run 1 Nee
04.20 uur Kunstschaatsen Gemengd team Vrije Dans Ja
05.30 uur Snowboard Vrouwen halfpipe kwalificatie Nee
05.45 uur Alpineskiën Vrouwen reuzenslalom run 2 Ja
08.40 uur Ijshockey Vrouwen Groep B Zwitserland- Japan Nee
11.10 uur Biatlon Vrouwen 10km achtervolging Ja
11.30 uur Freestyle Mannen Moguls Kwalificatie 2 Nee
11.50 uur Rodelen Vrouwen individueel Run 1 Nee
12.05 uur Curling Gemengd dubbel halve finale Nee
13.00 uur Biatlon Mannen 12,5km achtervolging Ja
13.00 uur Freestyle Mannen moguls finale Ja
13.10 uur Ijshockey Vrouwen Groep B Zweden- Korea Nee
13.15 uur Rodelen Vrouwen individueel Run 2 Nee
13.30 uur Langebaanschaatsen 1.500 meter vrouwen Ja
13.50 uur Schansspringen Vrouwen Individueel - Normale Schans 1e ronde Nee
14.35 uur Schansspringen Vrouwen Individueel - Normale Schans eindronde Ja

Nederlanders in actie

Nederland zal vandaag bij het schaatsen en snowboarden in actie komen. In de vroege ochtend komt Cheryl Maas in actie in de finales van het onderdeel slopestyle. De kwalificaties werden gisteren geschrapt vanwege de harde wind, waardoor Maas direct aan de finale kan meedoen. Wel wordt het aantal runs van drie naar twee teruggebracht. Vier jaar geleden wist Maas daarop de finale te bereiken en tijdens de wereldbeker eindigt ze regelmatig in de sub-top. Maar voor haar geldt, net als voor haar mannelijke collega Niek van der Velden, dat Big Air haar betere onderdeel is.

In de schaatshal staat de 1.500 meter voor vrouwen op het programma. Vier jaar geleden was er een geheel Nederlands podium met Jorien Ter Mors, Ireen Wüst en Lotte van Beek. Wüst en Van Beek zijn er weer bij, Ter Mors wist zich niet te  plaatsen. De nummer vier van Sochi, Marrit Leenstra, is de derde Nederlandse deelneemster.

Ireen Wüst eerder deze Winterspelen in actie op de 3.000m (Foto: Pro Shots / Henk Jan Dijks )

Prominenten in actie

Mikaela Shiffrin kan de koningin van de skipiste worden. De Amerikaanse won dit seizoen driemaal een wereldbeker reuzenslalom en is topfavoriete bij de slalom. Vorig jaar pakte ze op de reuzenslalom, die morgen op het programma staat, zilver op het WK achter de Francaise Tessa Worley. Worley is ook nu weer samen met Shiffrin de favoriet voor het goud.

Opmerkelijk

De Kroatische rodelaarster Daria Obratov greep in 2010 nét naast een olympisch ticket, ze was eerste reserve, maar er viel niemand meer af. In 2014 was ze wederom eerste reserve en wéér viel er niemand af. Je raadt het al, voor Pyeongchang was Obratov nog maar eens de eerste reserve....maar Zwitserland gebruikte slechts één van hun twee startbewijzen en dus mocht Obratov dan eindelijk toch naar de Spelen. Ze komt vandaag voor het eerst in actie bij het dames rodelen.