'Black Panther gaat in VS records breken'

De superheldenfilm Black Panther gaat het komende weekend alle records breken in de VS. Dat voorspellen analisten in de diverse Amerikaanse vakbladen.

Op basis van de bizarre voorverkoopcijfers van de film wordt geschat dat hij in het eerste weekend 150 miljoen dollar gaat opbrengen. Nog nooit eerder werden er voor een bioscooptitel over een superheld zoveel tickets van tevoren verkocht.

De film over het beroemde Marvelpersonage geldt nu al als een mijlpaal omdat de cast voor een groot deel uit zwarte acteurs bestaat. Bovendien prijzen critici het onderliggende sociaal-kritische commentaar in het verhaal. De Amerikaanse media hebben Black Panther om die redenen al uitgeroepen tot 'een fenomeen'.

De laatste jaren was er veel kritiek op Hollywood omdat er te weinig donkere acteurs zouden worden gecast, iets dat niet gestaafd kon worden met cijfers. Die toonden aan dat zo 16% van de acteurs in Hollywoodfilms zwart waren - een percentage dat vrijwel exact gelijk is aan het percentage zwarten in de VS. Ook werd de filmsector 'whitewashing' verweten, oftewel het casten van blanke acteurs als donkere en Aziatische en latino personages, hoewel dat andersom niet als problematisch wordt ervaren.

De film staat (op de slotscène na) los van de andere Marvel- en vertelt over T'Challa (Chadwick Boseman), die na de dood van zijn vader terugkeert naar het Afrikaanse land Wakanda om zijn rechtmatige plek als koning in te nemen. Een oude vijand stelt echter ook recht te hebben op de troon, een claim waarmee het voortbestaan van de wereld in gevaar dreigt te komen.

De superheldenfilm is gemaakt door de jonge regisseur Ryan Coogler, die eerder veelgeprezen drama's als Fruitvale Station en Creed afleverde. De hoofdrollen naast Boseman worden vertolkt door Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o, Angela Bassett, Andy Serkis en Martin Freeman. Black Panther draait vanaf donderdag ook in de Nederlandse bioscopen.