Achtereekte pakt goud, geheel Oranje podium op 3.000m

Carlijn Achtereekte is de nieuwe Olympisch kampioene op de 3.000 meter voor vrouwen bij het langebaanschaatsen. De Nederlandse bleef met 3.59,21 Ireen Wüst net voor. Het was een geheel Nederlands podium want Antoinette de Jong werd derde.

Carlijn Achtereekte was de eerste van de Nederlandse vrouwen die op het ijs kwam. Haar tijd van 3.59,21 was maar net boven het baanrecord. Wüst begon sterk aan haar rit tegen de Canadese Weidemann, die ze al gauw op afstand reed. Ze bouwde ook een voorsprong op op de dan snelste tijd van Achtereekte. In de laatste twee ronden kreeg ze het wel moeilijker en moest uiteindelijk achthonderdste toegeven op Achtereekte: 3.59,29.

Ivanie Blondin en Claudia Pechstein wisten de tijd van Achtereekte ook niet te verbeteren. Antoinette de Jong en de Japanse Takagi reden de rit erop tegen elkaar. De Jong nam de regie in de race in handen, al was Takagi niet ver weg. De tijd van Achtereekte en ook Wüst kwam echter niet in gevaar: 4.00,02 voor De Jong en 4.01,35 voor Takagi.

De laatste rit ging tussen de Russin  Voronina en Martina Sábliková. Zij wisten echter ook de tijd van de drie Nederlandse vrouwen niet te verbeteren.