Canadese kunstschaatsers aan kop in landenwedstrijd

De Canadese ploeg gaat op de Olympische Spelen in Pyeongchang aan de leiding van de landenwedstrijd in het kunstschaatsen. Vrijdag stonden in Zuid-Korea de korte kür voor mannen en paren op het programma.

Bij de mannen moest Patrick Chan het doen voor Canada, maar de drievoudig wereldkampioen ging tot twee keer toe onderuit. Toch kreeg hij wonderbaarlijk genoeg een prima score, wat hem uiteindelijk de derde plek opleverde - onder meer doordat de Amerikaan Nathan Chen nóg meer de fout in ging.

Japan had bij de mannen gehoopt een slag te slaan met Yuzuru Hanyu, maar de regerend olympisch- en wereldkampioen liet de landenwedstrijd wegens een nog niet volledig herstelde blessure aan zich voorbij gaan. Het deerde Japan echter totaal niet, want Shoma Uno liet zien meer dan zomaar een invaller te zijn: de 20-jarige Japanner schaatste een prachtige kür en zette veruit de hoogste score neer. Oleksii Bychenko bracht Israël met een tweede plek ook prima in de race.

Bij de paren lieten Jevgenia Tarasova en Vladimir Morozov namens de Russische ploeg een zeer fraaie kür zien, goed voor plek één. Dubbel wereldkampioenen Meagan Duhamel en Eric Radford brachten met plek twee de nodige punten binnen voor Canada, terwijl Aljona Savchenko en Bruno Massot - net hersteld van een blessure - de kür vooral leken te gebruiken als een soort luxe opwarmer voor de parenwedstrijd. Het leverde ze wel een derde plek op voor Duitsland, vóór het Amerikaanse echtpaar Alexa en Chris Knierim.

Canada gaat met zeventien punten aan de leiding, de VS volgt met veertien, terwijl Japan en Rusland op dertien punten staan. Het winnen van een onderdeel levert een land tien punten op, plek twee is goed voor negen punten en de tiende plaats betekent uiteindelijk één punt.

Zondag om 02.00 uur gaat de landenwedstrijd verder. Dan staat eerst de korte kür bij de vrouwen en het ijsdansen op het programma, gevolgd door de vrije kür bij de paren.

De Russen Evgenia Tarasova en Vladimir Morozov gaan helemaal op in hun fraaie korte kür (Pro Shots/Action Images)
De Russen Jevgenia Tarasova en Vladimir Morozov gaan helemaal op in hun fraaie korte kür (Pro Shots/Action Images)