Derde zege Zwitserse curlers, Canadees gelegenheidsduo komt op stoom

De Zwitserse ploeg in het olympisch curlingtoernooi voor gemengde dubbels heeft ook de derde wedstrijd gewonnen. Wereldkampioenen Jenny Perret en Martin Rios hadden het in het begin even lastig met broer en zus Matt en Rebecca Hamilton uit de VS, maar een kapitale blunder van de Amerikanen in het laatste end zette de deur wagenwijd open voor de Zwitsers. 

Het was een zeer spannende wedstrijd tussen de Amerikanen en Zwitsers, die het laatste end begonnen met een 3-4 achterstand. Met de laatste steen konden de Amerikanen zich prima positioneren, maar het stuk graniet kwam precies verkeerd te liggen. Perret kon deze zo aan de kant rammen, waardoor Zwitserland de wedstrijd met het maximale aantal van zes punten in één klap omdraaide en besliste: 9-4.

Vooral de Zwitser Martin Rios speelde een heerlijke partij (Pro Shots/Action Images)
Vooral de Zwitser Martin Rios speelde een heerlijke partij (Pro Shots/Action Images)

Het Canadese gelegenheidsduo Kaitlyn Lawes en John Morris is na een stroeve start op donderdag uitstekend op stoom gekomen. China werd vrijdag met 10-4 van het ijs geveegd. Lawes hoopte zich in het team van skip Jenny Jones te plaatsen voor het vrouwentoernooi in Pyeongchang om zo hun gouden medaille te verdedigen.

In de halve finales van de Canadese trials werden ze echter uitgeschakeld, maar plots kwam er toch goed nieuws: uitgerekend Rachel Homan en haar team plaatsten zich voor de Spelen, terwijl Homan samen met Morris - goed voor goud in 2010 - het gemengd dubbel zou spelen. Dat kon nu niet doorgaan en dus moest Morris halsoverkop een nieuwe partner zoeken. Kort voor de trials belde hij Lawes op, de twee besloten samen te spelen en plaatsten zich zowaar voor Pyeongchang.

De Noorse en Russische duo's boekten hun tweede zege in het toernooi. Noorwegen was met 8-3 een maatje te groot voor Zuid-Korea, de neutrale Russen klopten Finland met 7-5. Zwitserland staat na drie ronden aan kop met drie zeges, Canada, Noorwegen en Rusland hebben er ieder twee.