Olympisch record: derde familielid draagt vlag bij openingsceremonie

Tijdens de openingsceremonie voor de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, vrijdagmiddag, zal de vlag van Armenië gedragen worden door langlaufer Mikayel Mikayelyan.

Op zich is dat niet heel bijzonder, ware het niet dat Mikayelyan daarmee een olympisch record vestigt: hij is al de derde uit zijn familie die de vlag mag dragen tijdens de ceremonie en dat is bij geen enkel ander land ooit het geval geweest.

Moeder Alla droeg in 1998 de Armeense vlag het stadion van Nagano binnen, oudere broer Sergey deed dat vier jaar geleden in Sochi. Beiden waren overigens langlaufers, en het zou zomaar kunnen dat het niet bij drie vlagdragers blijft: de net 15-jarige Romik, de volgende telg uit de familie, zien we dit jaar al hoog in de uitslagen van de Armeense kampioenschappen staan.

"Ik ben trots, want zonder enige serieuze financiële steun doen we ons best om ons kleine, bergachtige landje te vertegenwoordigen tegen landen als de VS, Rusland en Noorwegen", aldus Mikayel trots. Vader Arthur is overigens ook van de partij: hij is de coach van zijn zoon(s).