Erdogan bezoekt paus

De Turkse president Erdogan heeft maandag een bezoek gebracht aan paus Franciscus. Ze spraken elkaar ongeveer 50 minuten in het Apostolisch Paleis, de officiële residentie van de kerkvorst.

De paus gaf Erdogan na het gesprek nog een afscheidscadeau: een onderscheiding van brons, gemaakt door een Italiaanse artiest. Op het medaillon staat volgens Franciscus een afbeelding van "de vredesengel die de oorlogsdemon wurgt". Dat staat symbool voor een wereldorde die is gebaseerd op "vrijheid en rechtvaardigheid".

De Turkse leider stapte voor de bijeenkomst op een vrijwel verlaten Sint-Pietersplein uit een auto. Omliggende straten waren uit veiligheidsoverwegingen afgesloten. Het bezoek ging gepaard met een kleine betoging van Koerden en sympathisanten bij de nabijgelegen Engelenburcht, Castel Sant'Angelo.

Veiligheid
Erdogan zei kort voor zijn vertrek uit Turkije het nodige te bespreken te hebben met de kerkvorst. "We zullen het hebben over Palestina, Jeruzalem, Syrië, Irak, het bestrijden van terrorisme, vluchtelingenkwesties en humanitaire hulp", zei de president volgens staatspersbureau Anadolu.

De autoriteiten in de Italiaanse hoofdstad zetten ongeveer 3500 manschappen in om te waken over de veiligheid tijdens het bezoek van Erdogan. Hij spreekt ook met de premier en president van Italië. Het hoofd van de rechtse Lega Nord noemde het "schandelijk"dat de regering de Turkse president wil ontvangen.

Erdogan bezoekt paus
Erdogan bezoekt paus (Foto: ANP)