D66 gekkies eisen excuses over 'transgendergrap'

Regeringspartij D66 vindt dat de analisten van het programma Voetbal Inside excuses zouden moeten maken voor de naar hun mening "smakeloze" grappen die zij vrijdag maakten over VTM-journalist Bo Van Spilbeeck. In een sketch maakten René van der Gijp, Johan Derksen en Wilfred Genee de verslaggever, die vanaf vorige week door het leven gaat als vrouw, en transseksuelen in het algemeen op satirische wijze belachelijk.

Het fragment leidde tot een handvol boze reacties. Homobelangenorganisaties COC en Transgendernetwerk Nederland eisen dat sponsoren van het programma een statement maken en zich terugtrekken. PvdA en GroenLinks hebben zich bij die oproep aangesloten. Het is niet de eerste keer dat Voetbal Inside onder vuur ligt vanwege de vermeende, volgens sommigen homofobe, seksistische en racistische opmerkingen die aan tafel worden gemaakt. Sponsors Heineken en Gillette dreigden zich om die reden terug te trekken maar deden dit uiteindelijk gelukkig toen niet.

"We steunen geen oproep tot censuur of een verbod op het programma", stelt een woordvoerder van parlementariër Sjoerd Sjoerdsma. "Maar de makers van het programma en RTL moeten wel worden aangesproken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zolang 'homo' op scholen nog steeds het meest gebruikte scheldwoord is, is het misplaatst en smakeloos om LHBT in zo'n goed bekeken programma op deze manier door het slijk te halen."

Kamervragen

De partij beraadt zich zelfs, bij gebrek aan belangrijke zaken, op Kamervragen. Ook PvdA heeft al aangekondigd emancipatieminister Ingrid van Engelshoven te gaan vragen of de middelen om homo- en transfobie in Nederland aan te pakken wel afdoende zijn.

Ook de VVD zette eerder al grote vraagtekens bij de 'grap' van Voetbal Inside. Parlementariër Dilan Yesilgöz-Zegerius stelde dat "iedereen grappen moet kunnen maken. Maar het zou de heren sieren als ze hun invloed eens op een andere manier zouden gebruiken. Bijvoorbeeld door zich hard te maken voor acceptatie van LHBT in de sportwereld. Want dat is en blijft een groot probleem."

Ook de KNVB is deze mening toegedaan. "Wij hebben een heel duidelijk standpunt over homo-acceptatie in de sportwereld", aldus een woordvoerster. "Dat hebben wij ook op heel veel manieren uitgedragen de afgelopen jaren. Maar we zijn helaas niet bij machte om iedereen die iets meent over voetbal te moeten zeggen op de juiste (vrij vertaald: onze persoonlijke - red) gedachten te brengen."

D66: excuses van VI over 'transgendergrap'
De helden van VI (Foto: BuzzE)