Pyeongchang Vandaag - zaterdag 10 februari

Vandaag is de eerste echte competitiedag bij de Olympische Spelen in Pyeongchang. De eerste vijf gouden medailles zullen worden uitgedeeld en voor Nederland is er daarbij al de kans om er daarvan twee binnen te halen. Zowel bij het shorttrack als bij het langebaanschaatsen liggen er kansen voor olympische roem.

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
01.05 uur Curling Gemengd dubbel poulefase ronde 5 Nee
02.00 uur Snowboard Mannen slopestyle kwalifcatie heat 1 Nee
05.00 uur Snowboard Mannen slopestyle kwalifcatie heat 2 Nee
08.15 uur Langlaufen Vrouwen Skiathlon 15 kilometer Ja
08.40 uur IJshockey Vrouwen poulefase Japan - Zweden Nee
11.00 uur Shorttrack Mannen 1.500 meter series Nee
11.10 uur Rodelen Mannen run 1 en 2 Nee
11.44 uur Shorttrack Vrouwen 500 meter series Nee
12.00 uur Schaatsen Vrouwen 3.000 meter Ja
12.05 uur Curling Gemengd dubbel poulefase ronde 6 Nee
12.15 uur Shorttrack Mannen 1.500 meter halve finale Nee
12.15 uur Biathlon Vrouwen 7,5 kilometer sprint Ja
12.52 uur Shorttrack Vrouwen aflossing series Nee
13.10 uur IJshockey Vrouwen poulefase Zwitserland - Korea Nee
13.28 uur Shorttrack Mannen 1.500 meter finale Ja
13.35 uur Skispringen Mannen normale schans eerste ronde Nee
14.35 uur Skispringen Mannen normale schans finaleronde Ja

Nederlanders in actie

Op de eerste de beste dag van de Spelen zijn er gelijk mooie medaillekansen voor Nederland. Om 11.00 uur start het shorttracktoernooi, waar er bij de mannen direct op de 1.500 meter voor de medailles gestreden zal gaan worden. Daarbij komen voor Nederland Itzhak de Laat en Sjinkie Knegt in actie. Knegt won in Sochi op dit nummer brons en is nu ook weer kanshebber voor eremetaal en misschien wel de olympische titel. 

Bij de dames worden de series gereden op de 500 meter en de ploegenaflossing. Op beide afstanden komen Yara van Kerkhof, Suzanne Schulting en Lara van Ruijven in actie, terwijl Jorien ter Mors en Rianne de Vries ook nog ingezet kunnen worden bij de aflossing. Daar zullen uiteindelijk vier dames van start gaan.

In de schaatshal staat de 3.000 meter op het programma vanaf 12.00 uur. Carlijn Achtereekte, Antoinette de Jong en Ireen Wüst komen daarop namens Nederland op het ijs, waarbij de twee laatst genoemden serieuze kandidaten zijn voor eremetaal. Ireen Wüst kan altijd iets extra's op een Olympische Spelen en mikt op een derde titel op dit onderdeel na 2006 en 2014.

Ook bij het snowboarden zijn we vertegenwoordigd. Op de slopestyle zal Niek van der Velden zijn kunsten vertonen in de kwalificaties. Indien hij deze goed doorkomt zien we hem terug in de finale van morgen. Later zal hij sowieso nog bij de Big Air van start gaan, wat zijn betere onderdeel is.

Prominenten in actie

Vandaag staat bij het biathon de sprint voor de vrouwen op het programma. Op de afgelopen twee Winterspelen was dit onderdeel een prooi voor Anastasiya Kuzmina. De Slowaakse kan de eerste worden die drie Spelen op rij ditzelfde onderdeel weet te winnen. Na de Spelen in Sochi liet ze zich drie jaar niet of nauwelijks zien in het circuit, maar dit seizoen lijkt Kuzmina er weer klaar voor te zijn. Met twee zeges op de sprint in de wereldbeker lijkt ze ook nu weer de te kloppen vrouw te zijn op dit onderdeel. 

Opmerkelijk

Het ijshockeytoernooi voor de vrouwen gaat vandaag van start met een zeer opvallende deelnemer. Zuid- en Noord-Korea hebben besloten om samen één team af te vaardigen naar dit toernooi. Zuid-Korea mocht al als gastland een team afvaardigen, terwijl de Noord-Koreaansen niet in de buurt van kwalificatie wisten te komen. Als uitkomst van besprekingen tussen de landen zelf, kwam het samenstellen van één team voor deze Spelen. Een beslissing die amper een maand geleden werd genomen. 

Dit was een besluit dat niet overal goed werd ontvangen, met name niet bij het Zuid-Koreaanse team. "Het is lastig dat ons team een politieke speelbal is, maar dit is groter dan wij", bekent Sarah Murray, de Amerikaanse bondscoach van Zuid-Korea. "We hebben ook tegen onze speelsters gezegd: niet klagen, want dat lost niks op." Qua niveau doen beide landen niet voor elkaar onder, want ze zaten tot dit jaar op ongeveer hetzelfde niveau als de Nederlandse vrouwen; rond plek 20 op de wereldranglijst. 

De combinatieploeg van Noord & Zuid-Korea zijn hier aan het trainen in aanloop naar de Winterspelen (Pro Shots / Action Images)
De combinatieploeg van Noord & Zuid-Korea zijn hier aan het trainen in aanloop naar de Winterspelen (Pro Shots / Action Images)