Vergne wint Chileense ePrix na spannende slotfase

Jean-Eric Vergne heeft zaterdag de Chileense ePrix gewonnen. De Fransman van het Techeetah-team was van start tot finish de beste in de straten van de Chileense hoofdstad Santiago en pakte de leiding in het Formule E-kampioenschap.

Vergne pakte vanaf poleposition de leiding, voor de vanaf plek vijf vertrokken Nelson Piquet Jr, André Lotterer en Sebastien Buemi. Voor Jose Maria Lopez was de race na een metertje of driehonderd klaar: de Argentijn wilde Sam Bird's vijfde plek buitenom pakken, maar eindigde in de muur.

De safety car kwam de baan op en voor Maro Engel was dat het einde: de Duitser parkeerde zijn Venturi in de muur terwijl men achter de safety car reed. Nick Heidfeld's kansen op een goed resultaat waren ook al verkeken, want in de chaos bij de start beschadigde hij zijn Mahindra, waardoor hij al vroegtijdig de tweede auto moest pakken.

Het duurde even voor men verder kon, maar na vier trage ronden vertrok de safety car weer naar binnen. In tegenstelling tot in de meeste Formule E-races gebeurde er vrijwel niks en na zestien ronden had Vergne de leiding in handen, nog altijd voor Piquet, Lotterer, Buemi en Bird. Halverwege kwam er voorin dan toch wat actie: Lotterer dichtte het gat naar Piquet en verschalkte de Braziliaan om zo plek twee te pakken.

Daarachter opende regerend kampioen Lucas di Grassi, wegens een straf pas als dertiende gestart, de aanval op de zesde plek van Alex Lynn, met succes. Daar had hij weinig aan, want snel nadat iedereen van auto wisselde - zonder noemenswaardige problemen - kwam Di Grassi's Audi-auto stil te staan. Piquet werd ondertussen ook ingehaald door Buemi, terwijl Lotterer zijn leidende teamgenoot Vergne, zonder succes, aanviel. 

Piquet probeerde de derde plek terug te pakken van Buemi, maar schoot rechtdoor en zag ook de van plek veertien vertrokken kampioenschapsleider Felix Rosenqvist en Bird voorbij komen. Vier ronden voor het einde ging het helemaal los: Lotterer viel Vergne nog eens aan en raakte zijn teamgenoot, waardoor Buemi, Rosenqvist en Bird volop onder de achtervleugels konden kruipen.

In de laatste twee ronden had Vergne nog ruimschoots genoeg energie over om de rest van het lijf te houden, maar met Lotterer achter zich scoorde het Techeetah-team wel een zeer fraai 1-2'tje. Buemi eindigde als derde, Rosenqvist kwam net tekort om het podium te pakken, maar hield Bird wel van zich af.